Реклама / Ads
13| 2954 |07.07.2023 НОВИНИ

София и Киев стартираха преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“

.
Стартираха преговорите за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“ Източник: Министерство на енергетиката
Проведе се първа работна среща между представители на България и Украйна, базирана на Меморандума за сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни, подписан преди ден от енергийните министри Румен Радев и Херман Халушченко.

Срещата се състоя в Министерството на енергетиката и беше водена от двамата министри в присъствието на експерти и представители на енергийни компании от двете страни.

 

Двете делегации стартираха формалния процес на преговори за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“, в изпълнение на решението на Народното събрание на Република България. Преговорите ще продължат в различни формати и с график на работа, съобразен с времевите граници, зададени от решението на българския парламент.

 

В хода на разговорите двете страни се обединиха около тезата, че това е исторически шанс, в който интересите на двете страни съвпадат.

 

България разполага с частично доставено оборудване, което не е достатъчно за изграждане на цяла нова мощност. Динамиката в енергийния сектор е такава, че България не може да си позволи да се ангажира с дълъг, скъп и изпълнен с неяснота проект.

 

Трябва да върви бързо в синхрон с общия европейски енергиен пазар и да се инвестира в реализуеми нови алтернативни мощности. Украйна има сериозен интерес към българското оборудване, което й е нужно за компенсация на загубени енергийни мощности, в това число вследствие на временната окупация на АЕЦ „Запорожие“.

 

Българският министър на енергетиката Румен Радев и украинският му колега Херман Халушченко бяха категорични, че подготвеният Меморандум за сътрудничество цели много по-широко развитие на енергийното сътрудничество, което да подкрепи икономическото и инфраструктурно развитие на целия регион.

 

Представителите на украинската страна заявиха, че се интересуват още от възможностите за доставка през България на втечнен природен газ и неговото съхранение, както и от повишаване на капацитета на електроенергийна свързаност и възможностите за търговски обмени.

 

В същото време подчертаха, че друг фокус е засилване на сътрудничеството в развитието на нови енергийни технологии, особено по отношение на зеления водород и съхранението, както и развитието на ВЕИ мощности.

 

С тази първа работна среща в изпълнение на подписания Меморандум, България и Украйна направиха първа реална стъпка към осъществяване на големия потенциал за сътрудничество в енергийния сектор между двете страни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2502 |07.07.2023 Проверяват сигнал за диня с мирис на ацетон в София . 0| 3592 |07.07.2023 Воден апокалипсис в София: Мощен порой се изсипа над града . 6| 2414 |07.07.2023 Нейнски видя ясно геополитическо разделение в срещите на Зеленски в София . 15| 2521 |07.07.2023 След София Зеленски кацна неочаквано в Прага. Очаква се от там да потегли за Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads