Реклама / Ads
2| 4432 |22.12.2023 НОВИНИ

София може да остане без кмет? ОИК проверява Терзиев

.
Общинската избирателна комисия в столицата заседава извънредно в 13 ч. днес заради постъпил сигнал относно правомощията на кмета Васил Терзиев. Възможно е те да му бъдат прекратени.
 

Сигналът е за вероятна несъвместимост на кмета Терзиев съгласно член 41, алинея 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Посочено е, че той все още има дялово участие в търговско дружество, предават от Българското национално радио. 

 

"Той следва в 30-дневен срок да е предприел действие за прекратяване на търговската си дейност и съответно участие в управлението на търговски дружества. Трябва да е уведомил за това писмено ОИК. Г-н Терзиев има подадено уведомление в този 30-дневен срок. Оттук насетне следва комисията да установи дали той е предприел тези действия, за да прекрати участието си. Комисията ще изиска необходимите документи за това, които след това да прегледа. Г-н Терзиев ще има възможност след това в 3-дневен срок да представи становище”, заяви председателят на комисията Полина Витанова.

 

Какво може да стане? Ако се установи, че тези действия не са извършени, правомощията на Терзиев като кмет ще бъдат прекратени. В обратния случай сигналът няма да има основание.

 

Чл. 41, ал. 1 от Закона за местното самоуправление гласи: 

 

Кметовете на общини, на райони и на кметства, кметските наместници, заместник-кметовете на общини и на райони и секретарите на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4757 |22.12.2023 Пеевски: Думите на Радев показаха раздразнението на един главозамаял се властолюбец . 28| 18190 |22.12.2023 Яжте си пържолите, бе: Борисов не познава Домусчиеви, а честните олигарси нямат нищо общо с кокаина . 1| 4277 |22.12.2023 Осъдиха на 12 г. затвор и глоба от 80 млн. рубли бивш руски министър, близък до Медведев . 4| 4434 |22.12.2023 Окончателно: Нидерландия ни пуска в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads