Реклама / Ads
5| 4732 |29.10.2023 НОВИНИ

В София най-шарена е партийната подкрепа за Ваня Григорова и Вили Лилков

.
ПОДКРЕПА ЗА КАНДИДАТИТЕ В СОФИЯ СПОРЕД ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРЕДПОЧИТАНИЯ (%)
Половината от гласувалите за кандидата за кмет на София, подкрепен от БСП, Ваня Григорова не са гласували за БСП на последните избори през април 2023 година. Близо 30 % от подкрепата идва от привърженици на "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Възраждане". Това показват данните на "Алфа Рисърч" за политическите предпочитания на гласувалите за тримата кандидати за кмет на София.
 

Най-голяма подкрепа за Григорова е дошла от БСП (50 %), на следващото място е 16 % от "Възраждане", а на трето е "Продължаваме промяната - Демократична България" с 12 %. 6 % от привържениците на ГЕРБ също са гласували за Григорова, три процента от хората дали вота си за "Има такъв народ" са решили да подкрепят кандидата на БСП.

 

За кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" Васил Терзиев са гласували 90 % от привържениците на обединението, участващо в управлението на страната, 4 % са от ГЕРБ, по един процент от БСП и "Има такъв народ" и три процента от други партии, като не е известно кои са те.


Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян е получил подкрепа основно от привърженици на партията на Бойко Борисов - 89 %.


Голяма част от привържениците на "Продължаваме промяната - Демократична България" са подкрепили кандидата на "Синя София" - 43 %, а 22 % са от ГЕРБ. Привържениците на "други" партии 29 % също допринасят за вота в подкрепа на Лилков.


Кандидатът на "Възраждане" Деян Николов е бил подкрепен основно от хора, гласували за партията на Костадин Костадинов на последните парламентарни избори - 80 %, като той събира гласове и от ГЕРБ 7 % и 6 % от "Продължаваме промяната - Демократична България".

 


Най-много подкрепа от хората с висше образование е получил Васил Терзиев - 82 %. Същият процент са гласували и за кандидата на "Синя София" Вили Лилков.


Най-голям дял от хората със средно образование - 38 % са подкрепили кандидата на "Възраждане" Деян Николов, а 31 % са гласували за Антон Хекимян, а Ваня Григорова е била подкрепена от 26 % от хората със средно образование.


65 % от хората между 31 и 60 години са подкрепили кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" Васил Терзиев, 61 % са подкрепили Вили Лилков, кандидат на "Синя София", а 55 % - Антон Хекимян, кандидат на ГЕРБ. За Ваня Григорова подкрепата в тази възрастова група е 48 %. За нея подкрепа идва и от 46 % от хората над 60 години.


17 % от най-младите - между 18 и 30 години са подкрепили Терзиев. За него са гласували и 18 % от възрастните хора над 60 години.


За Антон Хекимян са гласували 10 % от хората между 18 и 30 години, както и 35 % от възрастните над 60 години. Ваня Григорова е най-малко подкрепена от най-младите - 6 %.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4628 |29.10.2023 Нинова: След 18 години на ГЕРБ в София, тях вече ги няма . 7| 4759 |29.10.2023 Деян Николов, ”Възраждане”: Ваня Григорова изглежда като кандидат срещу сглобката . 5| 4161 |29.10.2023 Даниел Лорер: Местни коалиции с ГЕРБ? Не е нещо, което обсъждаме за момента . 4| 4134 |29.10.2023 Димитър Ганев: ПП показаха, че ги има на терена. ГЕРБ пазят по-малките населени места. ИТН не са мъртви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads