Реклама / Ads
3| 2649 |24.09.2022 НОВИНИ

София е на път да загуби още 650 000 лв. евросредства

.
София
Столична община e санкционирана за пореден път заради нарушения при провеждането на обществени поръчки, финансирани с евросредства, а съдът на първа инстанция потвърждава наложената глоба. Кметството на София няма да получи близо 603 000 лв. или 5% от парите по проекта „Реконструкция и модернизация на 3 броя токоизправителни станции“, който е за почти 12,1 млн. лв. без ДДС.
 

Административният съд–София град потвърждава финансовата корекция, наложена от управляващия орган по оперативна програма „Околна среда“, който е в състава на Министерството на околната среда и водите. АССГ приема доводите на органа, че Столична община неправилно е въвела изискване всички участници в обединения, които са можели да се включат в конкурса за токоизправителните станции, задължително да са членове на Камарата на строителите или на аналогични чужди камари в случай, че компаниите са регистрирани в чужбина. Управляващият орган смята, че това изискване необосновано ограничава възможностите за участие в общинския конкурс, а АССГ се съгласява с него.

 

„Налице е безспорно и необосновано изключване на неопределен брой лица от участие поради наличието на процесното ограничително условие. Предвид гореизложеното въвеждането на критерии за подбор извън допустимите по смисъла на Закона за обществените поръчки и на Директива 2014/24/ЕС в случая е довело до пряко ограничаване кръга на потенциалните участници. Допуснатото нарушение създава трудност за потенциалните участници да се организират в обединение и има възпиращ ефект по отношение на участието в конкретната процедура, като води до ограничаване на конкуренцията. Следователно, допуснатото нарушение попада във фактическия състав на понятието за нередност, респективно налице са и правните и фактическите основания за прилагането на финансова корекция“, се казва в решението на АССГ.


То може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в двуседмичен срок. В мотивите на първата инстанция обаче пише, че в сходни казуси трайната практика на ВАС е, че „възложителите не могат да включват в обявлението и документацията критерии за подбор, по отношение на които действащото законодателство не предвижда изричен ограничителен режим“.


От Столична община ще обжалват решението на АССГ. "Поставеният от възложителя критерий за подбор е съобразен с предмета на поръчката и е в съответствие със Закона за обществените поръчки. Той не ограничава възможността участници, които желаят да създадат обединение, да участват в обществената поръчка, поради което не е налице необосновано изключване на неопределен брой лица от участие в процедурата. С оглед необоснованост на изводите за наличие на ограничително условие относно поставените изисквания към участниците, необоснован се явява и изводът за нарушение на ЗОП. В решението не са обсъдени и възраженията в подадената от Столична община жалба, че изложените в решението на управляващия орган изводи за нарушения се основават на допускания и хипотези за субективност при прилагането на закона, както и на неаргументирани допускания за “потенциално” ограничаване на “евентуалната” конкуренция чрез “обезкуражаване”, която би могла да е налице, ако възложителят беше заложил друг критерий за подбор в процедурата", коментират от "Московска" 33, пише "Сега".


Това е поредният случай, в който управляващите в София от ГЕРБ биват санкционирани заради незаконни условия в обществени поръчки, финансирани по европрограми. В края на август ВАС окончателно потвърди решение на управляващия орган по оперативна програма „Региони в растеж“ да отнеме 10 на сто или 607 000 лв. от парите по договори за строителство и/или основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност на училища и детски градини, подписани през 2019 г. Причина за глобите отново бяха въвеждане на ограничителни критерии спрямо част от потенциалните участници в процедурата. Изпълнители по тези договори са фирмите „Интерхолд“, „Климатроник“, „Калистратов груп“ и „Д&Д“.


През април пък стана ясно, че София е глобена с 12 милиона лева заради провеждането на опорочена обществена поръчка за ремонта на трасето на трамвай №5 от Съдебната палата до кв. „Княжево“, който тече и в момента. Решението отново е на управителния орган по европейската програма „Региони в растеж“ и е за санкция в размер на 25 на сто от общата сума. Има две големи нарушения, които компрометират процедурата - незаконна методика за оценка на офертите и незаконно отстранен участник в търга. Решението също е обжалвано пред ВАС.

В предишни периоди общината в София бе санкционирана и по други проекти, които се изпълняват с евросредства.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2746 |22.09.2022 Ден без автомобили в центъра на София . 0| 2700 |21.09.2022 КЕВР иска от ”Топлофикация София” график за погасяване на дълга към ”Булгаргаз” . 1| 3137 |21.09.2022 Системата на София няма да издържи, ако много хора решат да се топлят с ток, предупреди експерт . 0| 2676 |21.09.2022 Изписани са всички пострадали при катастрофата с автобус на градския транспорт в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads