Реклама / Ads
26| 3228 |17.06.2023 НОВИНИ

Шествието „София прайд“ потегли, хиляди души се събраха в Княжеската градина

.
София Прайд 2023: Всички сме едно семейство Източник: Манол Пейков, Фейсбук
Шествието ”София прайд” потегли. В 14.00 часа пред Паметника на съветската армия в София започна 16-ото издание на София Прайд - традиционното шествие в подкрепа на правата на ЛГБТИ-общността.
 

По трасето на шествието има засилено полицейско присъствие. 

 

Докато преминава шествието, движението за автомобили и градски транспорт по маршрута му е спряно.

 

Към 20.00 часа започна мирното шествия на участниците в София Прайд, минавайки по ул. "Г.С. Раковски".

 

В шествието участват хиляди хора, като има и три камиона - платформи, на които са поставени мощни тонколони и където купонясват диджеи.

 

Шествието е много цветно и преминава при засилени мерки за сигурност.

 

Организаторите на тазгодишния София Прайд предупредиха участниците, че след като шествието приключи, те трябва да си тръгнат на големи групи и да прикрият различните символи на прайда, защото има опасност да станат обект на хора, които не вярват в това, в което вярват участниците в събитието.

 

По-рано през деня, въпреки дъжда и лошото време, граждани присъстваха на концерт, част от "София прайд".

 

На него пяха Роксана, Михаела Филева, Есил Дюран, DARA, Мила Роберт, Дара Екимова, ALMA, Прея, Глория Петкова, Ния Петрова и IVA, италианската поп звезда Освалдо Супино и 9 млади артисти ще се качат за първи път на сцената на София Прайд.

 

От организаторите посочват в интернет страницата на „София прайд“, че през 2023 г. са избрали да празнуват семействата във всичките им разноцветни багри и за 16-а поредна година застават заедно срещу омразата, дискриминацията и неравенството.

 

Шествието се съпътства от редица онлайн и присъствени културни и спортни събития в рамките на "София прайд артс", "София прайд филм фест" и "София прайд спорт".

 

Тазгодишното мото на парада е "Нашето семейство ви кани на София Прайд" или "Всички сме едно семейство".

 

Прайдът се провежда при засилено полицейско присъствие. Полицейски патрули и коли на "Жандармерията" са разположени по протежение на ул."Гурко" в близост до Националния стадион, а достъпът до парка става откъм булевард "Цар Освободител".

 

Засега проявата протича спокойно, няма напрежение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 2709 |17.06.2023 „София Прайд“ ще се проведе за 16 път в столицата, съпътстван от културни и спортни прояви . 13| 2736 |09.05.2023 Фандъкова забрани шествието „Безсмъртен полк“ . 22| 3178 |07.05.2023 ”Демократична България” поиска забраната на шествието на Безсмъртния полк на 9 май в София . 2| 3943 |23.03.2023 Джералдин Чаплин пристигна у нас за „София филм фест“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads