Реклама / Ads
18| 5349 |27.06.2013 НОВИНИ

Софиянски: В Гърция гласуването е задължително, защо не и тук?

.
Източник: Булфото
Пламен Орешарски трябва да излезе и да каже, че правителството ще работи до май догодина, когато ще се проведат нови избори заедно с тези за европарламент. По този начин той ще свали напрежението.
 

Това коментира бившият кмет на София и служебен премиер Стефан Софиянски пред бТВ. Той смята, че избори сега ще доведат до същите избиратели и същите резултати. Избори са необходими и то заради факта, че сегашната представителност на хората в парламента е само на 1,3 млн. души, а част от тях дори не са го виждали в тази конфигурация.

Огромната грешка на правителството на БСП, ДПС и „Атака” е, че не успяха да предприемат спешни мерки. Необходимо беше да се актуализира бюджетът - ако искаш да правиш нова политика вместо с ДАНС трябваше да се заемеш с промени в бюджета. Само по този начин се показват какви са ти намеренията, категоричен е Софиянски.

Представителството в парламента не показва истинското разпределение на силите в страната. Напрежението, което се създаде ще остане. Правителството, което стартира с желанието да бъде експертно, на практика започна да управлява като политическо, смята бившият столичен кмет. В тази ситуация са необходими полезни ходове - задължителното гласуване например може да се случи само с промяна в Конституцията. Щом в "люлката на демокрацията" - Гърция е така, защо и у нас да не бъде, каза той.

Аз бих свалил бариерата за влизане в парламента на 3%, бих засилил мажоритарния елемент и бих дал възможност и на групи хора да влязат в Народното събрание, каза Софиянски. По думите му финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков не е успял да направи един свестен бюджет, а Томислав Дончев не е направил нищо по еврофондовете, тъй като е нямал функции.

Отношението към протестиращите е некоректно - пренебрежението, че на улицата излизат 15 000 и няма никакъв проблем не е нормално. Имаме връщане едно правителство назад, смята Софиянски. Сега полезният ход е Пламен Орешарски е да си подаде оставката с дата 1 май 2014г. и така изборите да бъдат проведени заедно с избора на евродепутати. Така ще има съответствие на представителността в националния и в европейския парламент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6993 |09.06.2013 Мария Шушкова е арестуваната българка в Гърция . 21| 5204 |09.05.2013 Сергей Станишев: Единствената гаранция за промяна е гласуването за БСП . 49| 5061 |08.05.2013 Сергей Станишев: Най-голямото наказание за ГЕРБ е гласуването за БСП . 3| 6318 |02.05.2013 Арестуваха шестима българи в Гърция за трафик на хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads