Четвъртък, 19 Октомври 2017, 16:04
Frognews
0| 3481 |06.07.2016

Соня Найденова: Ясно е кой държи ножа, хляба и сиренето във ВСС

.
Соня Найденова
В момента поведението и практиката на ВСС в изборните процедури, смятам, че действа обезкуражаващо, показва на колегите, коя част от членовете на ВСС са силата – т.е. кой държи ножа, хляба и сиренето – и с критериите на коя част от ВСС кандидатите следва да се съобразяват, за да могат да си осигурят комфорта.

А иначе, оценката ми е цялостна, не само по отношение на кадровата политика, но и по отношение на дисциплинарната дейност, по отношение на други управленски решения. Неслучилата се активност на ВСС да идентифицира точно корупционните рискове, част от които са тези сфери на влияние, които се осъществяват посредством избора на председателите на съдилищата и очакването за осигуряване на комфорт от подкрепилите кандидата – ние се провалихме в тази политика. Това  каза съдия Соня Найденова от ВСС по БНР.

 

Хубавото е, че съдът вече има председател. Останах в групата, която не подкрепи съдия Дончева. Бяха поставени принципни въпроси от петимата, които не подкрепихме тази кандидатура и бяхме на различна позиция от мнозинството. Смятаме, че трябва повече решимост и качества на лидер, уточни тя по повод избора на съдия Даниела Дончева за председател на Софийския апелативен съд с 9 на 5 гласа.

 

Надявам се съдия Дончева да убеди всички в правилността на избора. Вчера нейните отговори не ни убедиха в това, че е човекът, който ще отстоява смело независимостта на съда и съдиите в него.

В повечето случаи акцентът при избор на административни ръководители се поставя не толкова върху качествата на кандидата, колкото върху това кой е човекът. Събират се достатъчно гласове и мнозинството единомишленици взима решение, но дебатът  е важен, когато в него се поставят проблеми на конкретния съд.

 

Има практика на липса на становище на колегите на кандидата, която обезкуражава магистратите. Още преди две години дадохме възможност на съдиите и прокурорите да изразяват позиция за кандидата, но тази позиция в момента е сведена до нула. Ясно е коя част от ВСС е силна и с кого трябва да се съобразяват, за да могат да си осигурят комфорта. Спокойствието в съда е важно, но за това спокойствие освен добрите условия за работа е важно отношението на политиците към съда, каза още Найденова.

 

Тя изрази надежда, че много от порочните практики ще бъдат преодолени с промените в Закона за съдебната власт, които ще дадат възможност за промени в кадровата политика и дисциплинарната дейност.

 

Имам доверие и надежда за демокрацията в нашата страна, колкото и да е изкривена. Мисля, че всички имаме лични впечатления. Покриват се с 65 процента от анкетираните в различни проучвания. Като юрист и член на ВСС, следвам последователна политика. Политиците са длъжници на съдебната власт. Призовавам да подкрепят законопроекта за съдебната власт, който е добро начало. Ако говорим през призмата на противодействие на корупцията, много е важна превантивната и стимулираща роля, която играе законът, подчерта Найденова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Йончева обяви: На оградата на границата има огромна яма 2| 731 |19.10.2017 . На мястото на мавзолея вдигат ”Бронзовата къща” 1| 881 |19.10.2017 . ДПС и Сидеров станаха ”дупе и гащи”, хокат Симеонов 1| 1099 |19.10.2017 . Пак пуснаха обществена поръчка за тунел ”Железница” на АМ ”Струма” 0| 750 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах