Реклама / Ads
17| 11416 |24.10.2024 ИНТЕРВЮ

Соника Капил, главен архитект по AI в Microsoft за ФрогНюз: След 20 г. изкуственият интелект ще е новото нормално, ежедневно

.
Соника Капил Източник: Илияна Маринкова, ФрогНюз
"Няма начин да избегнем изкуствения интелект. Когато има голяма промяна, тя няма как да се избегне. Някои работни места ще бъдат заменени, но ще бъдат създадени много други. Трябва да повишим квалификацията си и да приемем промяната. Борбата с промяната няма да помогне. Докато се борите с изкуствения интелект, има други, които ще се приспособят, ще се научат. Ако се борите с него, просто ще изостанете. В краткосрочен план изкуственият интелект няма да замени хората на работните им места. Ще ги заменят обаче хора, които познават изкуствения интелект".
 

Това каза пред ФрогНюз Соника Капил, главен архитект по Изкуствен интелект (AI) и Приложения в Microsoft. С нея разговаряхме в рамките на Webit 2024, който се проведе в София на 23 и 24 октомври. Фокусът на седемнадесетото издание на технологичния форум пада върху изкуствения интелект (AI) и устойчивото развитие. 

 

Опитът на Соника Капил в Microsoft е свързан с иновации, които променят цифровия свят. Нейната работа e и в контекста на партньорството на Microsoft с OpenAI, като е ключова за внедряването на AI решения.

 

"Склонни сме да надценяваме ефекта на технологиите в краткосрочен план и да го подценяваме в дългосрочен план. Надценяваме това, което изкуственият интелект може да направи, създавайки страх. В същото време подценяваме това, което ще постигнем в дългосрочен план. След 20 години няма да водим подобни разговори, защото изкуственият интелект ще бъде част от всичко, което правим, ще стане толкова естествен за нас. Виждаме как това се случи с интернет", каза още тя.

 

Ето и цялото интервю:

Като журналист, пиша много за дезинформацията, защото смятам, че е ужасно важно да ѝ противостоим. Именно заради това започвам разговора с такъв въпрос. Виждаме, че около изкуствения интелект има много дезинформация, много заблуди, много всяване на страхове, изтъкване на негативните сценарии за развитието му. Откъде идва тази дезинформация, защо съществува? 

 

Разбира се, хората са много загрижени. Страхуват се от неизвестното. Първоначално използвахме телата си, ръцете си. След това дойде индустриалната революция, дойдоха машините, спряхме да използваме телата си. Сега всичко опира до умовете и това е предизвикателство. Хората не са толкова активни в момента, използват умовете си доста. Предизвикателството идва от това, че на хората им е трудно да си представят къде ще бъдат те в сценарий на свят, в който изкуственият интелект е ежедневие. "Ще имам ли работа? Какво ще се случи? Как ще осигуря прехраната на семейството си?". Всичко това са наистина важни съображения. Много от работните места сега са работни места за бели якички, просто сме автоматизирали всички физически работни места. Така че, разбирам загрижеността.







С увеличаване на изкуствения интелект, и киберсигурността трябва да се увеличи сто пъти повече. Давам пример - в момента водим разговор, ако успея да получа гласова извадка на Вашия глас за 15 секунди, мога да го клонирам на няколко езика - дори не само на един език, а на няколко езика, и то само с 15-секундна извадка. И това е проблематично, защото това са Вашите биометрични данни. Когато се обаждате в банка или институция, ако комбинирам Вашите биометрични данни с някои синтетични данни в гласа ви, е много лесно да се извърши измама. Трябва да говорим за тези неща, защото трябва да имаме предпазни огради, които ще затруднят хората да правят измами, ще спрат злонамерените участници да правят наистина лоши неща. 

Изкуственият интелект обаче може да се ползва и в наша полза, ако бъде регулиран правилно. Как може обществото да е спокойно, вместо да се плаши от него?

 

Според мен това става чрез провеждане на събития като това, на което се намираме в момента - Webit. Трябва да имаме разбирането, че изкуственият интелект не е тук, за да ни замени, а е инструмент, в който всеки трябва да се усъвършенства. Няма начин да избегнем изкуствения интелект. Когато има голяма промяна, а това е голяма промяна, тя няма как да се избегне. Изкуственият интелект е точно такава голяма промяна, както интернет, може би дори по-голяма. При такива промени хората трябва да преосмислят начина, по който правят нещата. Преди 20 години хората бяха толкова уплашени от интернет, но през 2024 г. всичко работи с него, не можем да си представим живота без него. Точно това ще се случи с изкуствения интелект.


Мисля си, че хората се притесняват в краткосрочен план, защото имат страх и несигурност. Много компании и правителства помагат да се създадат някои събития - като Webit, за да говорим за тези въпроси. С това, според мен, хората ще започнат да се чувстват по-спокойни.

А има ли място за притеснение, че масово ще загубим работата си? 


Ще има работни места, които ще бъдат заменени. Това винаги се е случвало при всяка голяма технологична промяна. Да казваме, че това няма да се случи, е като да лъжем и това не е умно. Трябва да разберем, че някои работни места ще бъдат заменени, но ще бъдат създадени много други и повече работни места. Споменах, че заплахите за киберсигурността ще се увеличава стократно. Кой трябва да се справи с това? Необходими са хора, които да следят отговорите, давани от изкуствения интелект, да си като пазачи. Тези хора и предпазните огради около изкуствения интелект трябва да се увеличат доста. Такава длъжностна характеристика досега никога не е съществувала, а с появата ѝ ще се създадат много нови работни места. 







За да се случи това обаче, трябва да имаме адаптирана образователна система, а също и подкрепата на правителствата. Така ще можем да насърчаване създаването на нови работни позиции и нови работни места. Всичко това започва от нас - трябва да осъзнаем, че трябва да повишим квалификацията си и да приемем промяната. Борбата с промяната няма да помогне.


В краткосрочен план мисля, че няма да бъдете заменени от изкуствен интелект, а от някого, който познава изкуствения интелект. 

В такъв случай можем ли да кажем, че човешкият фактор остава много важен?

 

Той е много важен - виждаме го дори в разработването на изкуствен интелект. Не сме в състояние да създадем напълно автономен изкуствен интелект. Въпреки че днес имаме основни автономни рамки, наблюдаваме - а така е и конструиран, че ако се захване с нещо погрешно, AI просто повтаря, защото не знае, че може да прекъсне това и да променя посоката на мисленето си. В тези моменти някой трябва да се намеси. Когато изкуственият интелект дава грешни отговори, започва да се извинява, а след това се извинява отново и отново. В такъв момент човекът се намесва и му казва - извиняваш се, а просто трябва да мислиш различно, което значи да промениш подхода си. По същия начин, днес нямаме системи, които да са напълно способни без никаква намеса. Разработваме тези системи и те стават все по-добри и по-добри, но човешкият фактор все още е нужен - поне днес и в следващите години. 

Казахте нещо важно - че не може да се преборим с тази технологична еволюция. Някои компании и политически институции, правителства обаче, все още се борят с него. Това ли е посланието - не се борете, а се научете как да боравите, как да ви е полезен?

 

Точно така. Докато се борите с изкуствения интелект, има други, които ще се приспособят, ще се научат. Има приспособяване в много компании и то много сериозно. Ако се борите с него, просто ще изостанете. Според мен не е добра идея да се борите с изкуствения интелект. Добра идея е да намерите път напред. Но пак казвам - не мисля, че в краткосрочен план изкуственият интелект ще замени хората на работните им места. Ще ги заменят обаче хора, които познават изкуствения интелект - това е сигурно на 100%.


Склонни сме да надценяваме ефекта на технологиите в краткосрочен план и да го подценяваме в дългосрочен план. Много харесвам това заключение на The Institute for the Future и Рой Амара. Надценяваме това, което изкуственият интелект може да направи, създавайки страх. В същото време подценяваме това, което ще постигнем в дългосрочен план. След 20 години няма да водим подобни разговори, защото изкуственият интелект ще бъде част от всичко, което правим, ще стане толкова естествен за нас. Виждаме, че това се случи с интернет. 





Казахте 20 години напред в бъдещето - какво може да се случи в бъдеще, докъде може да стигне изкуственият интелект? 

 

Изкуственият интелект се развива много бързо и за това си има причина. Докато някои хора се борят срещу приемането му, много хора го подкрепят масово. Развитието, за което преди ни бяха нужни години, сега се случва за месеци, седмици. Самата аз съм напълно изненадана от нивото на това, което се постигна в последните две години. Наистина е впечатляващо, но това не се дължи на факта, че хората са станали по-умни или изкуственият интелект изведнъж е станал много умен. Дължи се на инвестициите, вложени в него, фокусът върху него, говоренето за него и шумотевицата около него. Когато се фокусираш върху нещо, то се развива наистина много бързо. Поставяме много голям фокус върху него, той се развива много бързо.


Изкуственият интелект ще стане естествена част от живота. Мисля, че всички наши устройства ще бъдат базирани на изкуствен интелект - всички големи компании вече направиха такива заявки. Изкуственият интелект ще стане част от живота ни ще се превърне в част от живота ни, независимо дали ни харесва, или не, той ще бъде нещо, с което ще живеем.


Изкуственият интелект също не е нещо ново. Генеративният изкуствен интелект е толкова популярен, защото можем да говорим с него като с човек, затова около него е налице разбиране. Зад него обаче стои много математика, той се основава на концепциите на Deep Learning и Machine Learning, които съществуват назад във времето. Изкуственият интелект не е фундаментално нов, просто е по-разбираем.

Нов продукт, но дълъг процес на създаване. Това ли е новата технологична революция - както преминаването от въглища на зелена енергия например? 

 

Така е. Клаус Шваб написа много хубава книга през 2016 г. за четвъртата индустриална революция, в която се говори за технологиите, които могат дълбоко да променят света. Това беше през 2016 г. Харесвам тази книга - “Четвъртата индустриална революция”, защото Шваб говори за технологията, която става част от живота ни, имаме технологични асистенти или приятели, те ни помагат с работата и да, някои работни места изчезват. Изкуственият интелект в тази книга, заедно с роботиката, беше една от тези технологии, които могат да променят света. Изкуственият интелект след 20 години ще е новото нормално. Вече имаме много устройства с изкуствен интелект. Това ще бъде новото ни нормално ежедневие. 

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8881 |24.10.2024 Лъчезар Богданов за ФрогНюз: Златото е предпазител срещу инфлацията. Стойността му отразява слабостта на парите . 28| 6608 |23.10.2024 Николай Кръстев за ФрогНюз: С 300 хил. фиктивни гласа и дезинформация - Русия е "инвестирала" 100 мил. $, за да провали референдума в Молдова . 5| 10939 |18.10.2024 Дълбокият мрак, за който всички мълчат и отказват да приемат. Какво не разбра обществото ни за следродилната депресия? . 4| 14168 |16.10.2024 Валери Йорданов за ФрогНюз: Щастлив съм, че правдата започна да излиза наяве. Благодарен съм на правосъдието!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads