Реклама / Ads
3| 4388 |22.10.2022 НОВИНИ

Сонин: Хората около Путин са против войната и предпочитат да го няма

.
Руската администрация и парламента са можели да предотвратят започването на войната на Владимир Путин в Украйна, но не са го направили. Има много хора около Путин, дори мисля, че мнозинството от хора около Путин, в частност министрите от кабинета му - са против войната. Те предпочитат Путин да го няма. Войната да свърши, войските да се оттеглят, да започне постепенно договаряне, но проблемът е, че те не са обединени в действията си. Не се определят като обект на политически решения. Чувстват се малки и незначими.
 

Това заяви пред bTV бившият съветник на руския президент Владимир Путин Константин Сонин. 

 

Сонин е икономист и професор в Чикагския университет. Почетен член на научния съвет към Министерство на образованието на Руската Федерация. За приноса си в развитието на руската икономика е награждаван с почетен медал лично от президента Владимир Путин, а 8 години поред е в челните позиции в класацията за най-добри икономисти на руската научна академия. До март 2022 г. продължава да преподава в Москва, но поради острата си реакция срещу инвазията в Украйна е принуден да подаде оставка и се мести за постоянно със семейството си в САЩ.

 

Според Сонин президентът Путин не е блъфирал нито за миг с предупрежденията му за войната в Украйна - става дума за дълъг и обмислен път.

 

“Голямата грешка дойде от другаде, според мен държавната руска администрация, самият парламент като основни институции бяха в състояние да предотвратят един лидер да вземе самостоятелно решение за военни действия, но не го направиха. Видимо беше това институционално объркване. Когато Путин дойде на власт, Русия от една страна имаше мнозинство на опозицията в парламента, а от друга стоеше самата президентска администрация. Според мен това беше много по-активна управленска структура. Това, което Путин направи, е да забрани свободното избиране на горната камара в парламента. В допълнение голяма част от хората, които финансираха опозиционните партии, бяха изпратени в затвора или екстрадирани. С много мои колеги - политически учени и икономисти - започнахме да предупреждаваме за очакваните последици от така създадените държавни структури. Последва разрушаване не само върху политически наострените медии, но и върху т. нар. бизнес медии. Именно бизнес медиите са тези, които се занимават с корупция, бизнес тенденции, информират за икономическия растеж и развитие. Беше трудно да обясня до какво може да доведе всичко това и останах неразбран. Но всичко, за което предупреждавах стана реалност”, посочи Сонин.

 

По думите му руските милиардери със собствен бизнес, които създават частни предприятия и инвестират в западни държави не се противопоставят постоянно на Путин и за тях “да бъдеш голям бизнесмен, никога не е значело да бъдеш голям гражданин на Русия”. Това обаче според Сонин е грешка. 

 

“Защото ако тези бизнесмени се интересуваха повече във финансирането на опозиционни партии, в края на краищата щяха да излязат като победители от така създалата се ситуация. Щяха да плащат много по-малко санкции на Путин, много по-малко такси, отколкото днес”, допълни той. 

 

Според него те не са лоялни на държавата, много от тях ще задържат стотиците милиони, но редица от тях вече са загубили много средства заради войната.

 

“Когато сигурността на бизнесът им, сигурността на децата им са в опасност, единственото, което ги интересува, е да запазят останалите милиони. Държавата за тях повече от всякога е мащеха”, допълни той. 

 

По думите му Русия ще бъде принудена да върне на Украйна земите, окупирани от началото на руската инвазия, но Кримският полуостров и териториите, окупирани преди 8 години не са част от тях.

 

“Според мен войната скоро ще спре. Миля че Украйна, ще израсне икономически, ще има своя инвестиционен план по модела на Маршал. Украйна показа, че няма корупция в държавата. Един положителен изход”, посочи Сонин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3578 |22.10.2022 Пускат АМ “Европа” около Нова година, но без последния слой асфалт . 17| 3193 |21.10.2022 Мнозинството се обедини около номинация на Рашидов за председател на НС . 5| 4139 |21.10.2022 Проф. Ева Соколова: Путин не спи и за българските русофили пари винаги има . 0| 2865 |21.10.2022 Евролидерите с известен пробив около мерките за енергийната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads