Реклама / Ads
19| 5699 |14.02.2013 НОВИНИ

Сотир Цацаров: Проверяваме трима прокурори за корупция

.
Главният прокурор Сотир Цацаров е наредил проверка на прокурорите Стойчо Ненков, Георги Тафров и Христо Граматиков. Сигналът за тях бе подаден от председателят Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев.
 


"Имам определени резерви към начина, по който са действали тримата прокурори, свързани със случая с износ на електроенергия в особено големи количества, както и начина, по който делото им е разпределено, но това е предмет на дисциплинарно производство", каза главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. На този етап от проверката няма данни някой от тях е вземал подкуп, имал е влияние или му е упражнено влияние.

За прокурор Стойчо Ненков, макар той да е отстранен от длъжност по друго производство, не могат да се намерят нарушения по отношение на неговите действия, след като той е бил определен по компютърен принцип, каза главният прокурор.

„Що се отнася до другите двама прокурори - Георги Тафров и Христо Граматиков - проверяваме дали има нарушения на случайния принцип, каквито виждаме на пръв поглед.  Ще разберем и дали те са се произнесли законосъобразно. Но когато някой твърди, че в конкретния случай има подкуп или политическо влияние, или и двете, той трябва да подкрепи тези твърдения с доказателства", коментира Цацаров. 

На въпрос дали това, което се случва сега, не е опасно и дали няма всеки да тръгне с томове с твърдения, главният прокурор отговори: „От една страна, е опасно, но не е вадене на скелети. Но да си зададем един въпрос: Ами ако се окаже, че продажбата е осъществена чрез посредник, ако се окаже, че този посредник е избран без тръжни процедури, ако се окаже, че токът е продаван на цена, по-ниска от реалната, ако се окаже, че в годините, когато е имало тръжни процедури, те са били изцяло симулирани, тогава скелети ли вадим? Какво предпочитате - да заровим всичко това, или да проверим каква е цялата работа?", попита Цацаров.

„Не е важно да реагираме бързо като пожарна команда, а законосъобразно. Ако някой се изказва пред кабинета на главния прокурор, не може с лека ръка да поставя върху прокурори факти. Който ги има, да даде доказателства”, отсече главният прокурор.


Проверката на електроразпределителните дружества ще установява две неща – начина на формиране на цените на електроенергията и начина, по който се е извършвала приватизацията на електроразпределителните дружества и дали са приложени всички документи, каза още Сотир Цацаров.
 

Към този момент са изискани всички договори за приватизацията на ЕРП-тата, проверката ще обхване всички клаузи и дали тези клаузи се изпълняват на практика, обясни той. Първите данни от проверката ще съобщи зам. главният прокурор Камен Михов в началото на следващата седмица.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 8973 |07.02.2013 Цацаров: Дали „Буда”, дали „Зевс” – няма основание за сигнал до прокуратурата . 2| 4893 |06.02.2013 С. Цацаров: Изпратени са съдебни поръчки до Израел и други страни . 22| 6559 |31.01.2013 Сотир Цацаров: Не приемам идеята на Борисов за "здравословен арест" . 39| 5294 |19.01.2013 Цацаров: Разпитваме и претърсваме - както в София, така и в Бургас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads