Реклама / Ads
2| 4387 |07.02.2019 НОВИНИ

Д-р Сотиров: Грешка след грешка прави министър Ананиев, не познава системата

.
Владимир Сотиров Източник: БГНЕС
Министерството на здравеопазването започва модернизиране на психиатричните болници. Сградният фонд не е най-големият проблем, а персоналът, на който трябва да се повиши квалификацията.
 

Това коментира пред БГНЕС психиатърът Владимир Сотиров от център „Адаптация”, който преди няколко дни публикува в социалната мрежа снимки с шокиращи кадри от психодиспансера на Сточна гара.

 

Здравният министър заяви, че внася в Министерски съвет някакъв доклад, който никой не е виждал. Говори се, че над половината от психиатричните болници в страната са в критично състояние. Кой го е изготвял този доклад, по какви критерии, каква е методологията за оценката на сградния фонд, кои са изследователите на доклада, коментира Сотиров. Документът не е представен пред никого, за да се кажат слабите места. Не може да бъде направен по добър начин в рамките на два дни, смята психиатърът.

 

Сотиров критикува министъра, че не прави разлика между отделения в болници, центрове за психично здраве, както и броя на заведенията в страната. „Грешка след грешка, защото няма ресурс да отговори на журналистическите питания. От министъра не се изисква да отговаря за всичко – затова има екип. Но не можеш да си мениджър на една система, ако не я познаваш в детайли”, категоричен е Владимир Сотиров. Ако ще се прави реформа – трябва да се започне от мениджърски борд, който познава проблемите, от управително тяло. Министърът е лидер, гарант, че нещата ще се случат по планирания начин. Трябва да се промени и мисленето за реформата. Нужно е мениджърски подход, не политически. Чиновниците в министерството, наречени за благозвучие експерти, не могат да направят промяната, каза още Сотиров. Според него провалът на министъра е ясен.

 

„Да твърдиш, че половината лечебни заведения не стават, означава провал на системата, която ги управлява”, убеден е той. Очакванията на специалиста са били здравният министър Кирил Ананиев да възрази на премиера, който иска решение на проблемите за два дни. „Това, че той е послушко създава напрежение у мен като бенефициент на промяната и услугите, които трябва да предоставя”, заяви психиатърът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6096 |06.02.2019 След два отказа на прокуратурата да разпита Цветан Василев, съдът умува как да го направи . 5| 9219 |05.02.2019 Иван Гешев с бисери на делото КТБ: Хората след Освобождението били неграмотни, прокуратурата пишела „Война и мир“ . 15| 5630 |04.02.2019 Елена Йончева: Очакваме сериозно разследване от ОЛАФ и прокуратурата по „Ало, Банов съм“ . 0| 3898 |04.02.2019 Грешка в призовката отложи делото на омбудсмана срещу ”Топлофикация София”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads