Реклама / Ads
19| 10436 |22.01.2019 НОВИНИ

Социални експерти: Гешев направи фалшиви и политически изказвания за ТЕЛК-овете

.
Ваня Григорова и Валя Ташкова
Зам.-главният прокурор Иван Гешев не показа никакви доказателства за схеми с фалшиви ТЕЛК-ове. Не е вярно, че НОИ няма механизъм за контрол. Прокуратурата не само излъга, но си позволи да разпространи редица фалшиви новини. Реформата трябва да се случи, след много широка дискусия, защото тя ще продължи с години.
 

Това заявиха Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Валя Ташкова от "Системата ни убива всички" по телевизия „България он еар“.  Вчера от Прокуратурата съобщиха, че схемите с фалшиви ТЕЛК-ове са ощетили държавата с милиони, а голям процент от хората, получаващи инвалидна пенсия, са напълно здрави.

 

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че зам.-главният прокурор Иван Гешев не е изнесъл никакви реални доказуеми данни. Според нея той е направил политически изказвания и абсолютно фалшиви внушения. Прокуратурата тиражира редица фалшиви новини, категорично заяви Григорова.

 

Тази проверка идва точно  в момента, когато правителството, според неговите обещания, трябваше да направи оценка на въздействието на променената наредбата за медицинската експертиза. Преди около 10 дни министърът на здравеопазването отговори на въпрос, зададен от депутата Виолета Желева, че няма данни, с които да се покаже до колко се е променил броя на хората, които имат призната инвалидност. Министър Ананиев се оправда с това, че няма електронна система и регистър, но тази система е завършена през 2013 година. В спецификацията й е записано, че достъп до данните трябва да имат дори външни лица.

 

„Как едно министерството на здравеопазването ще направи оценка на въздействието на това което направи миналата година, с което обеща, че ще оправи нещата, след като нямат данни? Това което виждаме е репресия над хората с увреждания!“, гневно заяви Григорова.

 

По думите й, невярната информация, която е разпространена от Гешев е първо, че това са „фалшиви инвалиди“, за което прокуратурата не е посочила данни и доказателства. На второ място от прокуратурата са заявили, че НОИ няма никакъв контрол над решенията на ТЕЛК, което отново не е вярно. Според разпоредба в закона ясно е казано, че има медицински комисии към НОИ, които проверяват всички решения и обжалват, ако има нещо нередно в решенията.

 

„На трето място, този човек си позволи да каже, че ако няма такива огромни кражби, без да покаже доказателства за твърденията си,  ние сме щели да бъдем на средно европейско ниво по грижите на хора с увреждания и социални разходи. Категорично това не е вярно. България е  на последните места в ЕС по разходи за социално подпомагане и пенсии. 0,26% от всички пенсии са със завишени проценти, а за 7 години само 20 човека от над 1 милион проверени са обявени за работоспособни", каза още Григорова.
 

"Не виждам доказателства за тези милиарди, за които се тиражират", каза и Валя Ташкова от гражданската инициатива "Системата ни убива всички".

 

Според нея е ясно, че реформа трябва да се направи, защото с такива проверки нищо не се получава.  По думите й Силистра е фрапантен случай, защото там инвалидните пенсии са почти два пъти повече отколкото стандартното за страната. Проблемът се влачи от 10 години. Реформа е задължително да се направи и трябва да има механизми за контрол. Такива спорадични проверки не са механизъм за контрол. Реформа трябва да се случи, но не за сметка на хората с увреждания", коментира Ташкова.

 

Реформата трябва да се случи, след много широка дискусия, защото тя ще продължи с години, заяви още Валя Ташкова.

 

 



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10911 |22.01.2019 Гешев призна, че атакуват ”Дунарит”, за да се продаде . 10| 5961 |21.01.2019 Гешев се прави на Колумб, ама ”претопля труп” . 0| 6804 |19.01.2019 Николай Банев разпространи писмо с опровержение на думи на Иван Гешев . 2| 4818 |19.01.2019 Експерти: Задържаните за парични преводи са заплаха за националната ни сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads