Реклама / Ads
0| 4267 |16.01.2015 НОВИНИ

Социалните стават доктори по селата

.
Нов вид социално здравни грижи ще бъдат въведени в малките населени места, които да бъдат междинно звено между системата на здравеопазването и населението. Това заяви в Русе зам.-председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, предаде БГНЕС.
 

Целта на новия вид услуга е да се отреагира адекватно на нарастващия натиск върху системата на здравеопазване от хронично болните пациенти. "Идеята е хората в отдалечените населени места, хората в неравностойно положение, социално слабите, възрастни, хронично болни да имат срещи със социално здравни работници, които да контролират дали те следват указанията на лекарите, дали вземат предписаните медикаменти, дали следят кръвното си налягане, кръвната си захар и други показатели, които касаят техните хронични заболявания", обясни д-р Дариткова.

 

Подобен проект преди време е бил реализиран във Враца с финансиране от БЧК и швейцарското правителство. Сега депутатите работят отново в сътрудничество с БЧК тази практика да намери своето законодателно решение и да бъде представена в цялата страна. Даниела Дариткова обясни, че има подготвени законодателни текстове, които предстои да бъдат вкарани за разглеждане в съответните парламентарни комисии.

 

Новият вид социално здравни грижи ще изисква въвеждането и на нова професионална квалификация, която да позволи да се изпълняват тези дейности. Оттам нататък ще се работи в синхрон с образователното министерство, за да се реши трябва ли да се обучат по определен начин тези кадри и каква да бъде съответната програма за обучение.

 

Най-големият проблем обаче си остава финансирането. "Смятам, че в следващия програмен период е удачно да се търсят възможности за финансиране на тази програма, защото е ясно положението на общините, а би следвало тези структури да бъдат на базата на общините. Няма как да разчитаме, че само те ще могат да ги финансират. Трябва да се търсят варианти за комбинирано финансиране чрез средства от общините, социалното министерство и евентуално помощ от европейските програми", заяви зам.-председателят на парламентарната здравна комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5530 |03.01.2015 Унгарците въстават срещу Орбан заради връзките му с Путин . 6| 5742 |02.01.2015 Българските циркове остават без лъвове и тигри . 20| 6291 |01.01.2015 Пътници стават моржове в ледени влакове на БДЖ . 1| 4619 |29.12.2014 Официално: Четири нови жертви на ферибота, общо стават пет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads