Реклама / Ads
11| 4976 |15.02.2023 НОВИНИ

Социолог от ”Маркет Линкс”: Накъде бягат избирателите на БСП и ГЕРБ?

.
Добромир Живков
Преместване на гласоподаватели от една политическа формация тепърва ще се случва. Можем да кажем, че картината се раздвижва, особено имайки предвид нарастващия брой коалиции, които се регистрират за тези избори, което може да определим в някаква степен като изненада. Това каза Добромир Живков, управител на социологическа агенция ”Маркет Линкс”.
 

Няма новоизгряващи звезди. Почти всички дали заявка за изборите са вече участници в българската политика и са условно нови, отбеляза социологът, но той вижда в това "импулс", който може да доведе повече избиратели до урните. Живков очаква доста фрагментирана и шумна предизборна кампания.


"Събуждането" едновременно на толкова много политически субекти и то в избори, които няма да произведат устойчив резултат във времето напред, у мен остава впечатлението, че може би има и някаква идея за разсейване на вота, разсейване дори на комуникационната среда, да се появят колкото може повече говорители. Още по-сериозно фрагментиране, като резултат още по-сериозна роля на президента в прякото управление на страната. Нека си задаваме въпроса – защо тези политически сили излизат точно в този момент, какво биха постигнали в тази ситуация? Малко странно изглежда", коментира социологът.


"Всички партии, с изключение на "Възраждане", отбелязват спад в позитивното отношение. Сходна е и картината при политическите лидери", регистрира Добромир Живков.


Според него изненади са възможни, защото "ситуацията е различна от петък насам" и тепърва ще се оценява какъв ефект биха имали вторите санкции "Магнитски" върху подкрепата за ГЕРБ.


"Магнитски" е толкова сериозен удар – това е вторият човек в управлението на страната, министърът на финансите – има възможност да има отлив от ГЕРБ. Точно тази динамика все още не можем да я уловим и ще се прояви чак на самите избори."


По думите му "Магнитски" ще повлияе най-вече на "меките" избиратели и "със сигурност по някакъв начин ще подейства".


БСП е най-застрашена от сериозен спад на изборите – "от отливане на техния електорат към "Възраждане" и може би към ПП", смята социологът.


"Преразпределението на електората на БСП може да се случи към ПП, "Възраждане", до някаква степен "Български възход" като ценностно близка."

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3399 |25.01.2023 Социологът Първан Симеонов: Аз, ако съм Борисов, няма да искам избори 2 в 1 . 7| 7358 |20.01.2023 Брюкселска социология: Пет партии в НС, ако изборите бяха днес . 4| 3068 |16.01.2023 ”Маркет Линкс”: Наесен у нас ще има избори 2 в 1, а през 2024 г. още едни парламентарни избори . 7| 3216 |16.01.2023 Социологът Кольо Колев: Партиите се мотаят като патета в кълчища, изкарват другите „нефелни, лоши и крадливи“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads