Реклама / Ads
0| 4326 |23.08.2022 НОВИНИ

Социологът Добромир Живков: Нямам обяснение защо Радев не даде шанс на кабинета „Петков“

.
Добромир Живков, Слави Василев Източник: стопкадър, bTV
Още не мога да си отговоря защо президентът Румен Радев не даде шанс на последния кабинет да развива политики. Това заяви пред bTV социологът Добромир Живков. Според него патосът, с който държавният глава говореше против статуквото, е изчезнал.
 

„България не е толкова зависима от газ за разлика от други страни в Европа. Според мен тази тема е изкуствено създадена. Още преди да състави служебния кабинет, Румен Радев започна да подготвя българските граждани  за хаоса в енергетиката. Но тук искам да кажа, че не е прерогатив на служебното правителство да определя геополитическата орбита на България. Ние сме парламентарна република и трябва редовен кабинет и редовен парламент. Действията на служебната власт могат да навредят дългосрочно на страната. Не можем да правим такива генерални завои“, коментира Живков темата с руския газ Живков.

 

По думите му в случая не става въпрос толкова за газ, колкото за политика и геополитика от страна на Кремъл.

 

По темата с политическата конюнктура в страната, социологът изрази мнение, че противопоставянето между партиите на статуквото и антистатуквото ще продължи и след изборите на 2 октомври.

 

Събеседникът му – политологът Слави Василев, обаче не се съгласи. Той се разграничи от тезата, че Радев и ГЕРБ вече говорят в един глас. Според него президентът не говорел в един глас с бившите управляващи, а посочвал проблемите, за които и ГЕРБ алармират. Това Василев определи като обстоятелствено, а не тенденциозно.

 

„В момента всички партии тайно се надяват служебното правителство да върне „Газпром“ в България, за да може после да „стрелят“ по президента с мотива, че е променил геополитическата ни ориентация. Но нашата евроатлантическа ориентация никой не я поставя на картата. Искам да напомня, че правителството на Кирил Петков отказа да работи с „Газпром“, а не „Газпром“ отказа да работи с България, коментира още Слави Василев.

 

Той очаква именно казуса с „Газпром“ да бъде водещият лайтмотив на тези избори.

 

„Темата за енергетиката в момента е основна. Това е една от основните разделителни линии. Ще има партии, които скачат срещу решението на правителството за разговори с „Газпром“. Това ще бъде разделението“, убеден е политологът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4943 |12.08.2022 Социологът Добромир Живков: Коалиция ПП-ДБ има потенциал да формира бъдещия победител на изборите . 0| 46082 |17.06.2022 Социологът Кольо Колев: Ще има още отцепници от ИТН. Падането на правителството ще е лебедова песен на партията на Слави . 0| 3177 |09.06.2022 Добромир Живков: Действието на ИТН изглежда като политическо самоубийство . 4| 13821 |12.02.2022 Социологът Eвелина Славкова: Президентът Радев ще се опита да се дистанцира от правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads