Реклама / Ads
108| 17190 |27.12.2012 НОВИНИ

Социолози: 15% от избирателите ще решат изборите

.
“Очаквам, че тези избори ще поднесат изненада със сигурност”, заяви социологът Мира Радева, но не се ангажира да прогнозира каква точно ще бъде тя. Твърди поддръжници имат ГЕРБ, БСП, ДПС, “България на гражданите”.
 

Твърдите симпатизанти не решават изборите. Те се решават от плаващия електорат, който се колебае за кого да гласува, обясни тя.

Виждаме изключителна изтощеност на една част от политическия спектър - националисти и класическата десница, смята социологът Мира Радева.
С една дума тя определи 2012 година като протестна. Коментар на някои от най-важните теми за годината направиха и колегите й Андрей Райчев и политолога Евгений Дайнов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Социологът Андрей Райчев смята, че в България не се случи нищо. Важните неща се случиха навън. Януари е много тежко изпитание за всеки политик на власт. Такова изпитание ще има, а оттам насетне ще започне вече предизборната борба. Стартовите позиции ще станат ясни в края на февруари, смята социологът. Общо ще гласуват 60-65%, прогнозира той. От тях 10-15% не са твърд електорат и те ще решат изхода. "Ако в парламента влязат 7 партии - ГЕРБ ще се на власт, но без коалиция няма да се управлява, това е видно", смята той.

Евгений Дайнов се включи по-активно в разговора, когато се отвори темата за забраната на тютюнопушенето. На въпрос какво е загубил Бойко Борисов от забраната за тютюнопушенето на обществени места, той заяви, че опитът за бездействие и опитът да се харесаш на всички отблъсква всички. Мира Радева пък е на мнение, че целият дебат за пушенето е изкуствен.

Попитан дали има конспирация за противопоставянето на пушачи и непушачи, Райчев заяви, че въпросът е като този за АЕЦ - ту избираме с АЕЦ „Белене”, ту без него. "Това е най-лошият възможен режим. Пушачите не бяха толкова раздразнени през есента, колкото сега, защото им показаха крайчето. Управляващите са в серия груби грешки, защото Борисов загуби решителност. На всеки завой той даваше интуитивно решение, а в един момент тази вътрешна увереност свърши и той загуби посоката", смята още социологът.

Традиционните защитници на свободното пушене Райчев и Дайнов се опитаха да кажат, че пушачите са раздразнени и това ще повлияе на изборните резултати. Според Радева обаче изборите са чак през юни и, след като през март кафенетата изкарат масичките на улицата, пушачите ще се успокоят.

“Най-после формалното СДС загина и сега ще има преброяване на старите демократи”, заяви Андрей Райчев. Евгений Дайнов смята по същата тема, че проектът “Единство” има бъдеще като притегателен център за хората с демократично мислене и евентуално да ги събере в една синя коалиция, която да влезе в парламента.

Попитан как ще коментира бедността на българина, политологът Евгени Дайнов заяви, че тази година се видя как правителството успя да хване за гушите повечето вестници и телевизиите, а там където няма свобода на словото настъпва истинската бедност. Темата за бедността пък Андрей Райчев коментира с думите, че причината за нея е вътрешна, защото ни разслояват - едни забогатяват за сметка на други, които обедняват. Страната забогатява, спестяванията разстат, но и масата обеднява.

Попитана какво очаква от 2013 година, Радева заяви, че България трябва да направи своя избор. Дайнов пък коментира, че той се надява България да направи своя цивилизован избор и да сложи край на това варварско управление, което е на власт през последните три години. Райчев се надява Денят за размисъл този път да настъпи преди изборите, а не след тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6699 |19.12.2012 БГ медиите: хората на черешата се изказват за пазара на череши . 96| 5798 |20.11.2012 Социолози: Избирателите на БСП са ясни, въпросът е колко са за ГЕРБ . 6| 5536 |08.10.2012 Социолози: Все още остават трайни нагласите ЗА Белене . 129| 9938 |08.05.2012 Социолози: Доверието в ГЕРБ се срива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads