Реклама / Ads
1| 4397 |18.07.2019 НОВИНИ

Спаси София: Черната дупка "Столичен инспекторат"

.
Източник: Facebook/ Спаси София
Столичният инспекторат е една от най-неефективните структури в Столичната община, както вече ви показахме в началото на годината. Вместо с реформа, кметът Йорданка Фандъкова възнагради чиновниците с 1.3 млн. лева повече - 17% ръст на годишната им издръжка.
 

Когато попитахме “Защо?”, ръководството на Общината без свян ни отговори: за заплати. Подобно безотговорно отношение към публичните финанси, при което изразходването им не е обвързано с ефективност на работата, естествено води до видими и лесно предвидими резултати.

 

Ето какво показва отчетът от дейността на инспектората за 2018 г.?


* Един инспектор е налагал средно по една глоба на 4 работни дни (или 66 глоби на година)
* 27% спад на размера на наложените глоби с квитанция и фиш до едва 327 хил. лева
* Траен спад на реално платените глоби (с 10% през 2017 г. и 5% през 2018 г.)
* Близо 3% спад на приходите от “тротоарно право”, въпреки търговската експанзия в града

 

Малък ръст на съставените актове

По последни публични данни; Столичният инспекторат разполага с 384 служителя. Тази година за всеки от тях ще похарчим 1943 лева месечно при “възвръщаемост” от платени глоби в размер на едва 71 лв. Данни за платените актове нямаме, но с оглед на хаоса, който цари в Столичната община, предполагаме, че и те нямат. Въпреки, че за последните 3 години бюджетът на Инспекторатът е нараснал с 46%, безспорно е, че дейността му е в застой. Всички виждаме, че нарушенията и нередностите в града са масови и явно безнаказани.

 

Затова ви питаме, ако вие управлявахте частна компания, бихте ли давали всяка година повече и повече пари за едно звено, което носи трайно слаби резултати?

Бихте ли помислили по въпроса да смените ръководството на тази структура, за да обърнете тези тенденции?

 

Нормални въпроси, които обаче убягват на кмета Фандъкова, която явно е доволна от несменяемия директор на Столичния инспекторат, г-жа Веска Георгиева, назначена преди цели 13 години. И за да е ясно - много от обикновените инспектори са чудесни хора, които искат да си вършат работата, просто не им се позволява.

 

Спаси София, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4038 |16.07.2019 Планински спасители оказаха помощ на мъж с масивен кръвоизлив в планината . 1| 6700 |11.07.2019 Спаси София: Нови нередности по ”Графа”, близо 5 млн. лв. са щетите за общината и ЕС . 0| 3964 |10.07.2019 БСП - София: Съдът потвърди, че Столична община не си върши работата в борбата за чист въздух . 0| 4427 |06.07.2019 Спасител: Никога не плувайте срещу течението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads