Реклама / Ads
0| 4580 |16.08.2019 НОВИНИ

Спасиха пациенти с рядко срещани аневризми

.
Доц. д-р Станимир Сираков
Двама българи с гигантски мозъчни аневризми получиха шанс за по-добър живот. Те бяха оперирани от световноизвестен германски неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и единствения български лекар с европейска диплома по специалността доц. Станимир Сираков - УМБАЛ ”Св. Иван Рилски”.
 

Основният риск при това заболяване е свързан с естественото му протичане. То води до много сериозно увреждане и 100% смърт в рамките на 2-3 години. То може да се оприличи като тежък рак. А рискът от нежелано събитие по време на операция е между 20 и 30%, обяснява професор Ханс Хенскес пред  БНТ.

 

 

Медиците от болница "Св. Иван Рилски" използваха най-съвременния метод за лечение.

Основният метод за лечение на аневризми, който се прилага в болницата е ендоваскуларния. При него до мозъка на пациента се стига през артерия на крака. Такава е и тенденцията в световен мащаб. Този тип техника е много по-щадяща за пациентите, рисковете са по-малки в сравнение с класическата операция, а възстановяването е по-бързо.

 

У нас с мозъчна аневризма се диагностицират около 300 души годишно. Делян Арабаджиев научава диагнозата преди месец след епилептичен припадък. Миналата седмица той е опериран от екипа на доцент Сираков. 

 

„Казаха ми, че съм в графата на "късметлиите", тъй като е случайно открита и не е изкървяла. Ден и половина и ме изписаха понеже бях в много добра кондиция.“, споделя младият мъж.

 

Специалистът заедно със световноизвестния си колега проф. Ханс Хенкес успя да помогне на още двама пациенти, които трябваше да заминат за лечение в чужбина. "За нас най-големият плюс е, че може да се учим от най-добрия тук в България. Надявам се, след време да успяваме повече пациенти да ги третираме в България", каза доц. Сираков. 

 

Повече от година екипът на доцент Сираков следи състоянието на 54-годишен мъж с гигантска мозъчна аневризма. За близо месец проблемът е започнал много да прогресира, а мъжът не може да се движи самостоятелно. По думите на българския лекар такива аневризми са редки. Пациентът е консултиран със световноизвестния неврорентгенолог професор Ханс Хенкес и въпреки рискът лекарите решават да оперират. През артерия на крака поставят 11 стента в засегнатата част на мозъка на пациента. Интервенцията е успешна. До месец трябва да спре нарастването на аневризмата и съответно пациентът да започне да живее нормалния живот, който е водил и досега, прогнозира доц. Сираков.

 

В екип доцент Сираков и професор Хенскес са оперирали успешно и 61-годишна жена, която също е имала гигантска мозъчна аневризма.

 

 "Разраства се подобно на туморно образование и ако тази аневризма не бъде лекувана тя ще доведе до мозъчен инсулт. Ако не направим тази интервенция, пациентът има до 2-3 години продължителност на живота, докато с тази процедура можем да постигнем пълно излекуване", каза още проф. Ханс Хенкес. 

 

Ендоваскуларната терапия у нас е безплатна за пациентите. От началото на годината досега повече от 150 пациенти са се подложили на интервенцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4106 |20.07.2019 Спасиха англичанин, поразен от мълния край Сандански . 1| 4125 |15.07.2019 Бивш шеф в НЗОК: Демонополизацията трябва да е в услуга на пациентите . 1| 4126 |07.07.2019 Хиляди пациенти отново останаха без животоподдържащо лекарство . 0| 4456 |27.06.2019 Вече 2 месеца онкоболни пациенти чакат доставка на лекарство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads