Реклама / Ads
7| 6616 |22.10.2015 НОВИНИ

Не спасим ли „Къщата с ягодите", значи светът ни окончателно е превзет от мрака

.
В София днес граждани протестират за опазване на известната „къща с ягодите“, която е на път да изчезне завинаги! Той се организира в социалната мрежа Фейсбук, а инициаторите призоваха "към протестни действия! Време е да кажем НЕ на неправомерното събаряне на паметници на културата в нашия град!"
 

Ето какво оповестиха още те: „От няколко дена става ясно, че Министерството на културата е на път да одобри инвестиционния проект на собственика на сградата – шефът на „Лукойл" Валентин Златев, който предвижда разрушаване и изграждане на къщата наново. Основания за събаряне според мнението на експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство няма. Животът на къщата в момента зависи от подписа на министъра на културата Вежди Рашидов и нейната съдба ще се решава до дни. За нас нарушенията са ясни! Време е да се противопоставим на унищожаването на историческото минало на град София!”

 

Веднага след това инициаторите на протеста напомниха позицията на столичния кмет Йорданка Фандъкова по този повод. Тя заявява: „Моята последователна политика като кмет на Столичната община е съхраняването и възстановяването на културно-историческото наследство на града. По отношение на дебата за опазване на Къщата с ягодите, категорично ми мнение е, че тя трябва да бъде съхранена в автентичния й вид. Ето защо ще поискам независима експертна оценка на състоянието на къщата и начините за нейното реставриране. В последните години с районите „Възраждане“ и „Средец“ бяха възстановени 140 стари сгради и паметници на културата. Съвместно с френски експерти стартираме програма за изготвяне на градоустройствен план и наредба за възстановяване на старите къщи на София.”

 

В същото време общественото недоволство от възможното разрушаване на Къщата с ягодите расте лавинообразно в социалните мрежи. Предлагаме ви част от мненията на колеги, които открито заявяват, че ще присъстват на протеста:

 

„Знаете ли как ще стане опазването на къщата с ягодите? Като се вдигне едно целокупно общество и седне отпред пред нея, когато идват да я събарят. И не мръдне! На смени, на групи, на каквото трябва. Това е. Просто е, елементарно е, обаче няма друг начин. Ако бях в Бг, така щях да направя. Така че, аре, вдигайте се и там! Аман вече от думи, думи, думи..., написа във Фейсбук журналистката Мария Касимова-Моасе.

 

„Валентин Златев ще "модернизира" и осъвремени красивата, изоставена старица. Честито! И пак гласувайте! Да не забравите да си упражните конституционното право!”, съобщава ПР-експертът Соня Момчилова.

 

„Топло и смислено изглежда фейсбук днес. Много пъти в полето с новините излиза снимката на красивата стара къща, край която често минавам на път за редакцията. Това че много хора ни е грижа за "Къщата с ягодите" е светлинка. И ако тя не я спаси, значи светът ни окончателно е превзет от мрака...”, пише на свой ред главният редактор на сп. Bravacasa Теодора Николова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 6740 |17.04.2015 Каролев плаши със съд шефа на „Да спасим Корал“ . 1| 4435 |21.11.2014 Т. Дончев: Реално е да възстановим 800 млн. лв. и спасим 2015 г. . 1| 4855 |13.11.2014 ЧЕЗ: Правим всичко възможно да спасим ТЕЦ „Варна" . 19| 5820 |22.06.2014 Кметът на Варна: Ще евакуираме принудително, за да спасим хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads