Реклама / Ads
1| 2870 |13.03.2023 НОВИНИ

Спестяванията на клиентите на фалиралата “Силикон Вели Бенк” ще бъдат изплатени напълно

.
Всички вложители на СВБ ще имат достъп до парите си, както и на “Сигнъчър бенк” Източник: БГНЕС
Регулаторните органи на Съединените щати увериха, че спестяванията на клиентите на “Силикон Вели бенк” (СВБ) ще бъдат изплатени напълно след фалита на кредитора на Силициевата долина, предприемайки извънредни мерки за финансиране и затваряйки втора финансова институция.
 

Федералният резерв огласи на 12 март нова кредитна програма, която ще трябва да насочи допълнителни средства към юридическите субекти, които имат право да ги получат, за да гарантира, че “банките са в състояние да удовлетворят исканията на всичките си депозанти”, пише Банкерь.

 

И допълни, че “е готов да се справи с всякакъв потенциален ликвиден натиск”.

 

Въпросният кредитен план на американските централни банкери е част от по-обхватните усилия на регулаторите, включително на шефа им Джеръм Пауъл, на министъра на финансите Джанет Йелън и на председателя на Федералната корпорация за застраховане на депозитите, да предотвратят разпространение на щетите в цялата финансова система на страната и да уверят потребителите, че парите им са защитени след втория по големина банков фалит в историята на Съединените щати.

 

Мерките се въвеждат след безумен уикенд, белязан от хаотично търсене на потенциален купувач на СВБ и след затварянето на базираната в Ню Йорк “Сигнъчър бенк”.

 

Фактическият фалит на СВБ стана на 10 март когато акциите й отчетоха рязък спад. Причината – писмо, изпратено от банковото ръководство до акционерите, в което се посочва, че банката се опитва спешно да набере капитал от над 2 млрд. щ. долара след претърпени финансови загуби.

 

Т. нар. “Програма за срочно банково финансиране” ще предлага заеми за срок до една година на кредиторите, обещали допълнителни гаранции, между които щатски ДЦК и други “висококачествени активи”, които ще се оценяват по номинал.

 

Програмата ще елиминира “необходимостта от бърза продажба на тези ценни книжа във времена на стрес” и ще е достатъчна да покрие всички застраховани американски депозанти, уверява Федералният резерв.

 

Министерството на финансите вкарва 25 млрд. долара в този план. Остава и възможността за достъп на депозитните институции до кредитиране от Американската централна банка.

 

Регулаторите твърдят, че всички депозанти на СВБ ще имат достъп до парите си на 13 март, както и на “Сигнъчър бенк”, която бе затворена от Нюйоркското министерство за финансови услуги преди да бъде поставена под контрола на Федералната корпорация за застраховане на депозитите и обявена за продажба.

 

Официалните власти увериха на 12 март, че никакви загуби, възникнали от колапса на горните две финансови институции, няма да бъдат компенсирани с пари на данъкоплатците.

 

Евентуалните дефицити ще бъдат финансирани от глоби на останалите играчи от банковата система. Акционерите и някои необезпечени кредитори няма да бъдат защитени.

 

Множество инвеститори в рискови активи посочват, че “Сигнъчър” е най-уязвимият кредитор след СВБ, защото имат доста наситена потребителска база, значителни вложения в криптовалути и технологични компании и висок дял на необезпечени депозити.

 

Техният размер е 89 млрд. щ. долара, 90% от които не са били застраховани от Федералната корпорация към края на 2022-а, по официални данни.

 

Грубо една пета от общия размер на депозитите са били свързани с дигитални активи към 31 декември 2022-а. В тази връзка председателят на Комисията за ценни книжа и фондови борси Гари Генслер обеща в официално изявление на 12 март “да разследва и предприеме и действия” в случай на нарушения на федералния закон за ценните книжа.

 

Високопоставен служител на щатското финансово министерство е казал на медиите, че госпожа Йелън се е консултирала с президента Джо Байдън преди да подпише плана за задействане на “изключението за системен риск”, позволяващо на всички депозанти на СВБ и на “Сигнъчър” достъп до парите им на 13 март.

 

Защото в случая с първата банка не е имало достатъчно време да бъде намерен купувач и предприети успешни действия.

 

В официално изявление Байдън е изразил задоволство, че икономическият му екип “е намерил бързо решение, което защитава американските работници и дребния бизнес и е запазило сигурността на националната финансова система”, като същевременно “доларите на данъкоплатците не са в риск”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3104 |03.02.2023 Всеки ден по три бонус предложения за клиентите на WINBET през февруари . 0| 3002 |16.11.2022 Клиентите на ”Софийска вода” вече могат да заявят смяна на водомери онлайн . 0| 2635 |25.08.2022 С безплатни SMS услуги ”Електрохолд продажби” осигурява на клиентите си удобство в сезона на отпуските . 0| 5634 |03.06.2022 Мирчев за Костадинов: Ако е мъж, да си обърне спестяванията в рубли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads