Реклама / Ads
0| 3143 |26.07.2022 НОВИНИ

Тревога: Райският газ е много опасен, води до зависимост, спрете го!

.
Специалисти бият аларма – райският газ може да бъде много опасен и да доведе до зависимост.
 

„Употребата му е изключително голяма глупост. Вредно е и може да увреди децата и да доведе дори до смърт. Има огромен риск от развитие на зависимост, защото райският газ, както и алкохолът, амфетамините и метаамфетамините, е психоактивно вещество. Като такова носи потенциал за развитието на зависимост“, предупреди в ефира на bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ в Нови Искър.

 

„Преди 10 години в нашата болница сме приемали по 10-15 души годишно с психоза от наркотици. Сега са по 5-6 на седмица. Нямате представа за какви психози става дума“, добави тя.

 

„Коренът на това зло е много по-дълбок. Можем да го търсим в това, което ние като родители даваме на децата си. Едно убеждение, че те трябва да изпитват непрекъснато удоволствие, да се забавляват. Ние възпитаваме едно хедонистично поколение, което отказва да приеме проблемите. Иска да ги заобиколи“, обясни специалистът.

 

Според нея рязко трябва да се промени информираността у родителите и децата какво се случва при честата употреба и какви са рисковете при употребата на психотропни вещества.

 

„Райският газ се използва от много години в медицината. Използва се за анестезия при провеждане на хирургични интервенции. Тогава обаче е примесен с кислород. Газът представлява безцветно вещество с леко сладникав вкус. Разбирам, че този вкус се обогатява допълнително с ягоди, малини, лимони, карамел и т.н. Той предизвиква смях. Става ти леко и еуфорично“, обясни още д-р Гълъбова.

 

Ефектът е краткотраен – до една минута. Все по-често райският газ се използва в дискотеките. Балоните и контейнерите с райски газ са много евтини и могат да се набавят от интернет.

 

И според Александър Панайотов от Националния фокусен център по наркомании райският газ може да бъде опасен. По думите му е притеснително, че употребата му дори се насърчава от родители на детски рождени дни.

 

„Възможно е райският газ да тласне подрастващите към употребата на други вещества. До зависимост обаче все още е трудно да се каже, че води. Той не е включен в списъка със забранените вещества. Никъде в Европа не е включен в такъв списък“, поясни Панайотов.

 

Той обясни, че ще бъдат предложени мерки спрямо употребата на райски газ. Утре предстои национален съвет на наркотичните вещества, където тази тема ще бъде обсъдена.

 

„Мерките, които ще бъдат предложени, са свързани най-вече с ограничаване на продажбата за непълнолетни. Да не се продава в местата за забавление и там, където се продават алкохол и цигари. За да се случи това обаче, е нужна промяна в Закона за здравето, както и в Закона за закрила на детето“, допълни Панайотов.

 

Припомняме, че след многобройни сигнали, изпратени до омбудсмана Диана Ковачева, тя също поиска спешни мерки за пресичане на модата с употребата на райски газ от подрастващите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3374 |24.07.2022 Енергиен експерт: Тази зима ще бъде много скъпа и много студена . 0| 2989 |24.07.2022 Оранжев код за горещини! Пийте много вода . 0| 2769 |21.07.2022 БСП за отложения доклад за чистотата на въздуха: Наредбата не е готова за приемане, има нужда от много подобрения . 0| 3504 |18.07.2022 Кирил Добрев: Страхът от служебен кабинет е много голям

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads