Реклама / Ads
8| 3488 |20.07.2021 НОВИНИ

Спецпрокуратурата е наблюдавала над 270 дела за корупция по високите етажи

.
Източник: БГНЕС
През 2020 г. Спецпрокуратурата е наблюдавала 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи. Това е почти двойно увеличение в сравнение с предишните две години. 54 лица са предадени на съд, 5 от тях са признати за виновни. Това обяви говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев.
 

„Магистрати от Специализираната прокуратура никога не са нахлували в президентството. Извършено е разследване след надлежно разрешение от български съд. Магистрати бяха въведени там от административния секретар Димитър Стоянов". Това заяви административният ръководител на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова.

 

"Компетентността на Специализираната прокуратура във връзка с разследване на корупционни престъпления е в сила от 5 ноември 2017 г., като всички досъдебни производства, които са образувани към тази дата, остават за приключване в съответните окръжни и районни прокуратури", каза Христо Кръстев.

 

„Искам да ви припомня, че тези разследвания са изключително сложни и в по-голямата степен те се явяват дела с фактическа и правна сложност. По тези дела се събират голям обем доказателства, които се предоставят на вещи лица за извършване на заключения по счетоводни и икономически експертизи, което отнема много време, като след това наблюдаващият прокурор трябва да анализира всички събрани факти, за да може да даде правилно заключение и да внесе обвинителен акт в съда, като предаде съответните лица на съд“, допълни той.

 

През 2020 г. Спецпрокуратурата е наблюдавала 274 дела за корупционни престъпления по високите етажи. Това е почти двойно увеличение в сравнение с предишните две години. 56 лица са предадени на съд, 5 от тях са признати за виновни, уточни говорителят на Спецпрокуратурата.

 

"Факт е, че Специализирана прокуратура е атакувана от доста дълго време. Факт е, че не спряхме да работим. Специализираната прокуратура е атакувана не защото не работи, а точно, защото работи. Магистратите в Специализираната прокуратура са високо ценени и от всички европейски партньори'", каза Маджарова.

 

„Единствено спрямо едно лице делото не е пренесено в съдебната му фаза, но това е по обективни причини. Това лице е в Дубай. Има правила, това лице има права, които ние ще спазим“, каза още тя.

 

По думите й проблемът с ало-измамниците се е решил. „Прокурорите създадоха добри практики, за да бъдат предадени на съд лица, извършващи измами с евросредства", поясни Маджарова.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 5802 |19.07.2021 Адв. Мария Петрова: При задължителна ваксинация очаквам лавина от дела и бунтове . 34| 4274 |18.07.2021 Проф. Асен Балтов: Завеждам дела срещу министър Кацаров . 51| 6998 |13.07.2021 Христо Иванов: Хората викаха: „Оставка” за Гешев. Ние трява да прекъснем модела на Доган . 13| 5181 |29.06.2021 Заради съдия Вранеску правосъдният министър проверява как се разпределят делата в СГС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads