Реклама / Ads
0| 5273 |28.04.2022 НОВИНИ

Спирането на руския газ отприщи нови вражди и престрелки - между Радев и Петков, между Радев и Нинова

.
Нинова, Петков и Радев
Спирането на руския газ взриви политическите страсти в България и отприщи словесни престрелки между президента, премиера, министри и партийни лидери. С пълен блясък се разкриха нови вражди, които до сега оставаха под повърхността на публичния дебат – между „Продължаваме промяната“ и президента, както и между Корнелия Нинова и Румен Радев.
 

Решението на Путин да спре газа вбеси Кирил Петков и Асен Василев и им даде решителност и дързост да избистрят окончателно позицията си относно войната в Украйна.

 

Ако до скоро в българската политика имаше два основни лагера – ГЕРБ и анти-ГЕРБ, сега се появи още една дълбока разделителна линия, която форматира политическото пространство по нов начин. Отношението към руската война в Украйна създаде две политически множества – на знамето на едното пише „Оръжие за Украйна“, а на другото – „Газ за рубли“. В първото са „Продължаваме промяната“, Демократична България, ГЕРБ, ДПС и вероятно Слави Трифонов.


В „Газ за рубли“ са Румен Радев, БСП, Стефан Янев и, разбира се – партията, чийто лидер носи псевдонима Копейкин. Парадоксът е, че политическите племена, обитаващи тези два лагера, са в яростна вражда помежду си, въпреки общото знаме, зад което са се подредили. Хората на Кирил Петков са се хванали за гушите с тези на Слави Трифонов, а взети заедно атакуват ГЕРБ и ДПС. Същата е ситуацията в групата на желаещите да купуват газ за рубли – Нинова е във война с генералите Радев и Стефан Янев, които пък смразиха отношенията помежду си в края на миналата година.


През декември м.г. президентът Радев бе смятан за архитект на коалиционното правителство, покровител и едва ли не създател на „Продължаваме промяната“ и съмишленик на БСП. Четири месеца по-късно той вече е във война с кабинета и с всичките му съставни части. Така наред с омразата срещу ГЕРБ, се появи още една спойка за управляващата коалиция – нежеланието им да дадат отново цялата власт в ръцете на Радев чрез служебно правителство. Той пък от своя страна се терзае от това, че е политикът с най-голяма електорална подкрепа, но сега не може да упражнява реална власт. Неговата задача е, ако се стигне до правителствена криза, да разпалва враждебността между отделните партии и по двете разделителни линии – ГЕРБ и анти-ГЕРБ и „за“ и „против“ Путин. Изолационната стена около ГЕРБ все още съществува, но започва да изтънява, така че е възможно бившата управляваща партия да се върне в играта при преформатиране на мнозинството в този парламент или след избирането на нов.


Прогноза: Правителствената коалиция ще прескочи препятствието „оръжие за Украйна“, макар и с още по-смразени (или по-скоро разгорещени до червено) отношения между съставляващите я партии.

 

Пламен Димитров

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3067 |28.04.2022 Над 25 000 предприятия са засегнати от спирането на газа . 0| 2995 |28.04.2022 Възможни са фалити след спирането на газа, предупреди Константин Стаменов . 0| 4141 |27.04.2022 FT: Цените на газа в Европа удариха таван след спирането на кранчето от “Газпром” . 0| 3603 |27.04.2022 Песков отсече: Путин няма да обсъжда с България спирането на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads