Реклама / Ads
8| 3290 |04.03.2021 НОВИНИ

Спират тока на павилионите около шахтата-убиец в София

.
Токът на обектите в района на бул. “Акад. Иван Гешов” ще бъде спрян днес. Това се случва на фона на масирани проверки, които идват малко над 2 седмици след трагичния инцидент, при който момче бе убито от токов удар докато пресича столичния булевард.
 

Търговци и собственици на павилиони обаче негодуват. Според тях правата им са нарушени и аргументират това с документи, договори и разрешителни.  Повече от павилионите имат и собствени електромери, договор и фактури, което означава и че заплащат потребеното електричество и пред ЧЕЗ са изрядни.


Пред bTV един от собственик на заведение разказа, че при тях дошъл представител на ЧЕЗ, който ги уведомил, че ще им прекъснат тока, без обаче да посочи реална причина за това. Търговците имат съмнения, че зад тези действия стои нечий апетит да придобие терена.


Общината не застана пред камера. Предостави обаче становище, според което обектите са ползвали терените въз основа на срочни договори, които са изтекли през годините. В тази връзка са им изпращани писма, с което са били уведомени.


Търговците обаче са категорични - такива уведомления няма.


Хаосът около случая с починалия 16-годишен Людмил продължава. ФрогНюз припомня, че след инцидента на 14 февруари няколко дни замесените страни си прехвърляха отговорност. Не бе ясно чия е шахтата, чий е кабела, законен ли е обектът. 


Впоследствие падна и “главата” на главния архитект на Район “Триадица” - арх. Иван Шишков. Това се случи след брифинга на Столичната община, на който кмета Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков обясниха - СО си е свършила работата, изпращани били уведомителни писма, присъединяването към мрежата станало чрез хвърчаща бележка с подпис след запетая на лице, замествало Шишков. 


Все още не е ясно чия е отговорността за свързването към електропреносната мрежа. 


Припомняме, че източник на ФрогНюз заяви категорично, че става дума за измиване на ръцете и “жертвен агнец”, който да потуши напрежението, създало се след инцидента. Според информацията, с която разполагаме, без подписа на главния архитект на Столичната община обект върху общински терен (какъвто е тротоара) не може да бъде поставен. Всичко се случва с одобрение на схема, изготвена от главния архитект на района, която минава и гласуване в Общинския съвет.


“Хвърчащата бележка” пък е позната практика. Такива бележки се издават, за да послужат пред ЧЕЗ и при прехвърляне на партидни номера за ток и вода при наемане на общински жилища, за да може общината да се освободи от отговорност и задълженията да се плащат от наемателя. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 3316 |04.03.2021 САЩ спират превратите, ще бъдат пример за демокрация . 0| 2966 |02.03.2021 Протестите в Армения не спират. Пашинян готов за нови избори . 7| 3654 |26.02.2021 СОС отхвърли предложението на БСП за проверка на павилионите в София . 6| 3636 |25.02.2021 След „шахтата-убиец“: Работна група анализира наредбите за павилионите в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads