Реклама / Ads
5| 3177 |14.11.2022 НОВИНИ

Спор между Ваня Григорова и Любомир Дацов

.
Ваня Григорова Източник: БГНЕС
Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" заяви, че се очаква продължават с акции по места, след националния протест, който се проведе в петък на 11-ти ноември. Григорова посочи, че ако не бъдат чути сега "държавната администрация ще бъде парализирана".
 

Григорова уточни, че задачата на сидниката е да се преборят за увеличаване на минималната работна заплата и новия бюджет за 2023г.. Според Григорова така  "доходите ще могат да се увеличат с ръст, който поне да компенсира инфлацията."

 

Григорова допълни, че президентът Румен Радев е заявил, че е склонен да помогне разговорът да стане по-ефективен, за да се стигне до нов бюджет. За Григорова не е понятно притесненията, които Радев е споделил - че в Народното събрание щели да наддават депутатите.Според Григорова това е нормално: "Разбира се, че ще наддават, винаги ще наддават, въпросът е кои са приоритетите на страната. ... Оказа се, че е изключително порочно партиите да наддават за социални помощи и за увеличение на заплатите."

 

 Григорова  изтъкна: "Как така няма притеснения, когато става дума за компенсации за милиарди, но има притеснение, когато става дума за едни 700 млн. лв., които са нужни за увеличение на минималната работна заплата (МРЗ)."


По думите ѝ нито една парламентарна партия не е изказала притеснения от увеличението на компенсациите за бизнеса за високите цени на тока. Тя даде пример с компании, които получават месечно по 50 млн. лв компенсации, благодарение на което формират необичайно високи печалби: "Това трябва да се коригира през увеличение на данък "Печалба", смята Ваня Григорова и категорично подчерта, че трябва да бъде вдигнат данък "Печалба" и да бъде върнат необлагаемият минимум.

 

Пред БНР бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов, който сега член на Фискалния съвет, коментира, че най-добрият сценарий е да не се допуска инфлация: "Ако искаме да имаме инфлация, правим това, което казват синдикатите. ... Когато си я допуснал, идва момент, в който трябва да намериш баланса. Когато има такъв тип инфлация, какъвто е в момента , а едновременно с това има много средства в хората, които изпреварват възможността да бъдат предоставени стоки и услуги, а и факторът война в Украйна, който влияе силно в Европа, подходът трябва да бъде комплексен". 

 

Според Дацов на макрониво трябва да има синхрон между фискалната политика и монетарната политика, само тогава ще има успех: "Няма как проблемът да са няколко счупени керемиди на покрива на една къща, ако тя е построена на свлачище. Трябва да се стабилизират основите на къщата, а след това да се вземат други решения".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2675 |14.11.2022 Лондон и Париж със споразумение за справяне с мигрантската вълна . 2| 4517 |13.11.2022 Адв. Белянова за Деси и Биляна: Не трябва да са в затвора, правим международен екип от правозащитници . 25| 4266 |13.11.2022 Соломон Паси: Какво има толкова да се дели между ГЕРБ и ПП, че не могат да си подадат ръка? . 2| 2908 |13.11.2022 Кристалина Георгиева: Противопоставянето между Съединените щати и Китай крие рискове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads