Реклама / Ads
13| 4365 |16.01.2015 НОВИНИ

Според Местан преяждането с власт не се отнасяло за ДПС

.
Лютви Местан, председател на ДПС
ДПС е единствената партия, която е дала водещи позиции на представителите на ромската общност, които защитават интересите на ромите с легални политически средства. Ние не сме синдикат, за да организираме ромски протести.
 
С уговорката, че не е провокиран от вчерашните гости (Методи Андреев и Красимир Каракачанов, които говориха срещу ДПС) Лютви Местан започна интервюто си в сутрешния блок на Нова телевизия. Той опроверга думите на Андреев, че ДПС използва ромите, за да се добере до властта, като заяви, че това са твърде несъстоятелни твърдения.

Неправилно и внушение е, че ДПС се заканва и заплашва с предсрочни парламентарни избори, каза още Местан. Проблемът на управлението не е в статута на ДПС. ДПС е опозиция в 43-ото НС, ние не сме част от управлението на страната, заяви Местан и добави: ГЕРБ, реформатори, националисти, АБВ имат цялата власт.

Аз ще застъпвам тезата, че ДПС ще гласува съобразно собствената си политическа платформа. Ако партиите от управляващата коалиция искат да се освободят от риска крайното решение да зависи от гласовете на ДПС, нека се разберат помежду си, а именно да предложат общата си управленска програма, категоричен бе лидерът на Движението за права и свободи Лютви Местан. Много ми е любопитно, добави той - как идеите на крайните националисти ще бъдат вплетени в програмата на една европейска България.

Управлението при тази форма, с тези несъвместимости, с крайно ляво и крайно дясно, е обречено на неуспех. А ние желаем успех. Защото неуспехът на всяко правителство се заплаща от всички нас, каза Местан и допълни: Но понеже имат съзнание за общата си немощ, на тях им трябва враг.

Лютви Местан коментира и обвиненията към ДПС за преяждане с власт като двоен стандарт в отношенията между политическите партии. Реформаторите имат  23-ма народни представители, имат цели 7 министри, но не чух да се артикулира темата за преяждането с власт. Тази тема няма как да бъде актуална за „добрите". „Добрите" няма как да преяждат с власт. 7 министри с 23 народни представители е в реда на нещата. Когато 36 народни представители имат трима министри - това е преяждане с власт, заяви Местан.

Борисов изпълнява политическия императив на РБ ДПС да бъде извадено не само от управлението, а от обществено-политическия живот на страната. Но няма как ДПС да бъде изолирано, категоричен бе той.

Лидерът на ДПС коментира и реакциите по отношение на карикатурите на пророка Мохамед в „Шарли Ебдо". Религията е територия на съкровеността, каза Лютви Местан и посочи: И тук много е важно да се знае, че има определени религии, които позволяват изобразяване и на Бога, и на пророците. Например християнството позволява изображение на Исус, но не позволява триизмерното на Бога като пластика. Мюсюлманската религия не позволява изображението на пророка Мохамед, нито на Всевишния. Смятам, че религиозно съкровеното и свобода на словото чрез ресурсите на сатирата и карикатурата не могат да се сблъскват, да се противопоставят."

В тази връзка Местан смята, че поставянето на въпроса за религията във връзка с терористичния акт е „леко спекулативен" и е категоричен, че тероризмът трябва да бъде осъден. Няма никакво значение какви чувства се пораждат в сърцето на мюсюлманина, тероризмът трябва да бъде осъден във всичките му прояви, заяви Лютви Местан.

Жертви на терора сме и християните, и юдеите, и мюсюлманите. Терорът няма религия, каза още той и посочи: Ние никога не обвинихме за Възродителния процес България, страната, народа. Не! Вината е на комунистическия режим. Престъплението Възродителен процес не е на всички български граждани, а на режима и не може да се понесе като отговорност от всички следващи поколения. Затова и оценихме по достойнство позицията на Бойко Борисов.

Г-н Пеевски е най-поругаваният човек в тази държава, а аз още не съм видял нито едно основание да отговаря пред закона. Нека за г-н Пеевски говорим с езика на фактите, а не с езика на внушенията, каза Местан в отговор на въпрос за депутата от ДПС Делян Пеевски. Той отклони отговора си дали Пеевски е част от „доброто", като каза: Аз за себе си не мога да посоча дали съм добър човек - на никого не отива маската на безалтернативно добрия.

Лидерът на ДПС Лютви Местан опроверга слуховете за влошаване на отношенията му с Ахмед Доган. Според него те са нещо, което се иска на политическите противници на ДПС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4628 |14.01.2015 Каракачанов ужили Местан: Четете книги . 18| 4678 |14.01.2015 Местан: Нови избори, ако Фронта е част от управлението . 69| 5602 |06.01.2015 Местан с депеша до Ню Йорк Таймс: ДПС не е проруска или етническа партия . 58| 11381 |30.12.2014 Ген. Атанасов: Започва изтласкването на ДПС от властта, Местан се тресе от страх

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads