Реклама / Ads
6| 3574 |28.01.2023 НОВИНИ

Според Пендаровски София политизира случая с побоя над Християн Пендиков

.
България политизира случая с пребития в Охрид наш сънародник Християн Пендиков, смята президентът на Северна Македония Стево Пендаровски. Коментарът си държавният глава направи пред македонската телевизия ТЕЛМА.
 

ФрогНюз припомня, че Пендиков, който е секретар на българския културен клуб “Цар Борис III”, бе нападнат от трима мъже пред заведение в Охрид. Според близките му той е бил обект на заплахи заради антибългарски настроения, а в нощта на нападението полицията не му е оказала помощ. Пендиков бе преместен у нас, ден след нападението. 

 

В последните дни обаче се забелязва значителна ескалация на напрежението между двете държави. В социалните мрежи в западната ни съседка в момента се организират блокади на пътя към Скопие за 4-ти февруари, когато се почита паметта на Гоце Делчев, чиито тленни останки са в РСМ. Целта на блокадите е да запушат пътя към македонската столица Скопие след граничните пунктове при Деве баир и Делчево. Призовават се “всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, автомобили и друга техника за участие в протеста”.


Македонският премиер Димитър Ковачевски обеща да бъдат взети всички мерки за опазване на обществения ред. 

 

Последва реакция от страна на родното МВнР, което поиска с нота да бъде осигурен достъпът на български граждани до Северна Македония в деня на честванията. 

 

"Става дума за исторически наратив или разбиране на отношенията между Република Северна Македония и България, които датират от 60-те години на миналия век. Влязло е в съзнанието на много български поколения политици. Не казвам, че и тук няма хора, които виждат македонско-българските отношения по този начин. Не твърдя това, защото белите петна или сивите зони в двете историографии от времето на т. нар. социализъм, присъстват", каза още президентът, според когото втората причина за случващото се напрежение между двете държави са предстоящите избори в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5769 |27.01.2023 Кубрат Пулев си купува общински имот за без пари и без търг в София . 0| 3264 |27.01.2023 Иновативни идеи за устойчиво бъдеще събраха лектори от Централна и Източна Европа в София . 4| 3403 |26.01.2023 Македонското МВнР: София отстъпвала пред провокациите и опита да се пречи на отношенията със Скопие . 0| 3268 |26.01.2023 Тежка катастрофа на пътя София - Варна, има и жертва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads