Реклама / Ads
4| 3811 |29.06.2021 НОВИНИ

Спортният министър разпореди одит на тотото: Работило за „министерството на някой си“

.
Андрей Кузманов Източник: БГНЕС
Спортното министерство в служебния кабинет разпореди вътрешен одит на Българския спортен тотализатор. Това информира министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов. В хода на проверката е установено, че такава се извършва и от страна на АДФИ и от Сметната палата.
 

Констатирани са нарушения. Размерът за вноските за спорт към министерството съгласно Закона за хазарта и устройствения правилник на предприятието е по-висок от оставащата печалба след приспадане на данъците, в резултат на което е установено, че предприятието работи на постоянна загуба - над 27 млн. лева за 2019 година.

 

Тези системни загуби водят до намаление на собствения капитал на предприятието. Докладът за 2020 ще излезе през септември и тогава ще се види дали има подобрение на резултатите.

 

„Имахме леко забавяне в плащанията на клубовете и федерациите, тъй като трябваше да бъдат проверени за свързаност по закона „Магнитски“. Забавянето е преодоляно“, информира още Кузманов.

 

Ако не е бил законът „Магнитски“, Министерството на младежта и спорта е нямало да има електронен подпис за извършване на проверки, е установил още министърът, който подчерта, че по негово и на главния секретар нареждане е бил изкаран такъв подпис. Имало е електронен подпис само за плащания, но за проверки до момента Министерството няма електронен подпис, за да провери с кой работи.

 

Създадена е организация за допълнителна проверка на контрагентите на Министерството на младежта и спорта, които биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол над чуждестранните активни на Министерството на финансите на САЩ. Освен задължителна проверка на контрагентите дали попадат в списъка, обявен на страницата на Министерството на финансите, се проверяват членовете на управителните органи, съдружниците и собствениците на капитала на юридическите лица за участието им в други форми.

 

Министърът на спорта Андрей Кузманов обяви, че фирма, свързана с Васил Божков, е печелила редовно обществени поръчки на Българския спортен тотализатор: „Установена е свързаност по закона Магнитски - фирмата е „Декарт“ и системно в годините от 2011 до 2017 в консорциум „Галоа“ или самостоятелно е обслужвала Спорт тото - за реализиране на онлайн и мобилни залагания.“

 

Кузманов изброи договорите, които са сключвани съответно 2011, 2013, 2015 и 2017 година, като само първият е на стойност над 14 милиона без ДДС. На 4 юни тази година ММС е прекратило договора и се разработва конкурс за възлагане на обществена поръчка.

 

Констатациите от проверката на ММС повтарят констатациите от доклада на Сметната палата за състоянието на държавното тото у нас. Заключението на служебния министър е „че тотото е работил за министерството на някой си“. Кузманов заяви, че разбира в този контекст тропането по масата и думите на министър Кралев за „моето министерство и моите служители“.

 

Иначе проверката на ММС показват елементи с криминален характер, данните са предадени на прокуратурата за последващо разглеждане. Министерството не е разследващ орган, подчерта Кузманов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4625 |29.06.2021 Министър Минеков сезира Прокуратурата: Събрах много доказателства за скандалните ремонти . 3| 3181 |29.06.2021 Министърът на транспорта уволни шефове в БДЖ . 5| 3602 |29.06.2021 Министър Петков атакува решението на съда за новия надзор на ББР . 1| 3151 |29.06.2021 Зам.-министър Павлова: Контролът върху парите от държавния бюджет е занижен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads