Реклама / Ads
5| 4084 |02.07.2019 НОВИНИ

Спрягат Сергей Станишев за председател на Европарламента

.
Сергей Станишев Източник: БГНЕС
Нов пакет от кандидати за високите постове в ЕС се обсъжда в Брюксел. По неофициална информация на NOVA сред имената е и това на президента на ПЕС Сергей Станишев, който е гласен за поста председател на Европейския парламент.
 

За председател на ЕК се завъртя името на германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен, заявиха пред "Политико" двама европейски дипломати, предаде БНР. Според източниците се обсъжда и възможността белгийският премиер Шарл Мишел да стане шеф на Съвета, Манфред Вебер да е председател на парламента, а словашкият еврокомисар Марош Шефчович – върховен представител за външните работи.

 

По-рано днес представители на Европейската народна партия, чийто кандидат за ЕК е Манфред Вебер, заявиха, че няма да отстъпят от искането си той да оглави институцията.

 

Междувременно Сергей Станишев заяви, че ПЕС все още държи на това кандидатът й Франс Тимерманс да оглави еврокомисията.

 

"На този етап основният план, който се обсъжда от лидерите, е новият председател на ЕК да бъде кандидатът на ПЕС Франс Тимерманс. Подобен вариант би бил огромен успех за ПЕС и ще даде начало на качествена промяна в работата на европейските институции, след повече от двадесет години доминация на десницата в Европа", заяви той след поредния кръг на консултации между премиерите-социалисти.

 

"Преговорите за лидерството на ЕК не са просто пазарлък за определяне на нови началници в ЕС, които да бранят статуквото. ПЕС следва определена линия за качествена промяна в Европа, така че социалното да бъде на преден план. Държим на кандидатурата на Франс Тимерманс не от инат, а защото той е носителят на тази нова посока за ЕС. Залогът е голям - европейските граждани искат повече справедливост, искат Съюз, който генерира ползи и благоденствие за всички хора, вместо да разделя държави и общества на привилегировани и онеправдани. Благодаря на премиерите от ПЕС за усилията в хода на преговорите и затова, че заедно се държим като един отбор, за разлика от другите политически семейства, които остават разделени", каза още Станишев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4647 |02.07.2019 Станишев: Тимерманс е основен претендент за шеф на ЕК. Това ще бъде успех за социалистите, шанс за България и ново начало за Европа! . 0| 4400 |30.06.2019 Станишев: Още днес може да има решение за председател на ЕК. Борим се за Франс Тимерманс! . 2| 4184 |20.06.2019 Станишев: ЕНП осъзнават, че монополът им е към края си. ПЕС твърдо подкрепя Тимерманс за председател на ЕК! . 15| 16044 |18.06.2019 Само във Фрог: Поне шестима се спрягат за бъдещ главен прокурор, вижте кои са те

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads