Реклама / Ads
12| 5127 |01.06.2016 НОВИНИ

Спряха достъпа до най-красивия български плаж, институции си прехвърлят топката

.
Скандал, който заплашва да придобие световни размери и непрогнозируеми последици се вихри в Каварна. Поводът е пълното ограничаване на достъп на хора до плаж Болата - един от 10-те най-красиви в света и единствен български в тази класация.
 

Кметицата Нина Ставрева се оправда, че всичко се прави от Министерството на околната среда и водите без нейното знание и без публичното обсъждане преди вземането на решението за действията, пише Интриги. бг.

 

Ставрева стана печално известна, след като забрани провеждането на рок-фестивалите в превърналата се в световна столица на рока Каварна. Тогава екс-учителката не даде смислено обяснение, но лиши хората от общината от сериозни приходи, които получаваха при гостуването на световни музиканти и феновете им в малкото крайбрежно градче.

 

Според хора от Каварна, апетит към плажа има приближен до депутат от ГЕРБ, влязъл в Парламента от Добрич. Същите коментираха, че цялата схема е известна на всички, включително и на кметицата от БСП, както и на заместничката й от ГЕРБ. Те обаче мълчаливо наблюдават случващото се, като лишават хората от достъп до морето.

 

Да имаме море Господ ни е дал! Така се помним, така ще бъдат и децата ни! Всеки, които си мисли, че ще открадне плажа и морето, трябва да е наясно, че няма да успее, категорични бяха вчера хора от Каварненско. Те изпълниха залата на читалището в Каварна и подчертаха, че както са избрали кмета, така ще я свалят, след като е против интересите им.

 

Второто огнище на скандала, завихрен този път от ОбС-Каварна, е плажът на Зеленика. Там от 10 г. има рибарско селище. Теренът е отдаден на местно сдружение рибари. Те са изградили цялата инфраструктура и посторойките, в които прибират лодки и мрежи.

 

Преди месец договърът изтече и трябва да има нова тръжна процедура. Трябва да влизат пари, вие плащате по 7 лв. на кв. метър, това е нищо, коментира председателят на ОбС Красимир Кръстев. Той е единственият член на местния парламент със средно образование и очевидно това е натежало да ръководи висшистите. Същият услужливо пропусна да спомене, че именно ОбС е определило цената, която наемателите да плащат, а сега обвинява рибарите, че им е евтино. Както и, че в новата тръжна документация липсват каквито и да е преференции за рибарски сдружения.

 

Кръстев съобщи пред препълнаната зала, че самото обявление в пресата за тръжната процедера е сбъркано, но не уточни дали впоследствие е корегирано.

 

Това са рибари. Те изкарват колкото да си хранят семействата, не може да се искат хиляди левове от тях, коментира екс кметът Цонко Цонков.

 

Искат да вземат всичко, което сме изградили сами пред последните 10 г. Общината нито път направи, нито ток, нито вода. Сега ще го дадат на друг - всички знаем на кой, за да си направи заведения на мястото на рибарските хижи, възмутени са хората от района.

 

Кметицата от БСП, заедно със заместничката й от ГЕРБ, са забъркали каша и на нос Калиакра, където местни хора търгуват сувенири. За там има заповеди за развалянето на временните преместваеми обекти, в които са магазинчетата. Това трябва да се направи незабавно и ще остави мнозина без приходите, на които разчитат. Сега ще удължим срока на заповедтта, с която продължават да стоят търговските обекти и след сезона ще продължим преговорите, коментира кметицата. Според нея 7 министерства имат собственост на Калиакра и трябало цялата да се прехвърли за стопанисване на общината.

 

В момента в Каварненско хората са настръхнали. Те са категорични, че няма да спрат с всички видове законни протести и средства, докато на възстановят нещата, такива, каквито са били.

 

Мнозина варненци също са готови да се включат безсрочно в протестите, защото Болата е не само любимото място за плаж, но и предпочитано през есента за рибарите от морската столица и цялата страна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4017 |11.05.2016 Пълно с пари ”Ауди” спряха на Калотина . 0| 4930 |10.05.2016 Два крана в София са опасни за хората, спряха ги . 0| 4032 |05.05.2016 Спряха теча в реставрирания Античен комплекс ”Сердика” . 5| 5133 |17.03.2016 Спряха своеволното остъкляване на балкони и санирането на парче

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads