Реклама / Ads
5| 3963 |02.08.2021 НОВИНИ

Спринтьорка от Беларус отказа да напусне Токио, поиска убежище в Европа

.
Кристина Тимановска Източник: БГНЕС
Без спортни постижения, но с променена съдба вероятно ще приключи участието на спринтьорката от Беларус Кристина Тиманосква на Олимпиадата в Токио. Тя отказа да напусне Токио и поиска убежище в Западна Европа, предава БНТ. Тимановска се намира на международното летище Ханеда, където е потърсила закрила от полицията. От Международния олимпийски комитет проучват случая.
 

"Няма да се върна в Беларус. Призовавам Олимпийския комитет за помощ. Върху мен се оказва натиск. Принуждават ме да напусна страната без моето съгласие. Така, че моля Международния олимпийски комитет да се намеси ", написа спринтьорката от летище Ханеда.

 

Тимановска участва в петък в едно от бяганията на 100 метра. Днес трябваше да e на състезанието на 200 метра. Но вчера от ръководството на беларуския отбор влезли в стаята ѝ и наредили да се върне обратно в Минск. На летището обаче спринтьорката потърсила закрила от японската полиция.

 

От Националния олимпийски комитет на Беларус, който се председателства от сина на президента Лукашенко твърдят, че решението било взето, заради "емоционално-психическото здраве" на състезателката.

 

"Не знам какво ще се случи. Ако поиска правни съвети, ще ѝ ги дам", каза Томоко Ураки, член на адвокатската колегия в Япония.

 

По-късно стана ясно, че две европейски страни - Полша и Чехия, са предложили виза за пребиваване на беларуската спринтьорка Кристина Тимановска.

 

Представител на полското външно министерство обяви в Туитър, че на Тимановска е предложена хуманитарна виза и ако пожелае, тя е свободна да продължи спортната си кариера в Полша.

 

Чешкият външен министър Якоб Кулханек определи случая като скандален.

"Чехия е готова да помогне. Предлагаме ѝ виза, за да може да дойде на наша територия и чрез нас да поиска международна защита. Посолството ни в Токио също е готово на помощ", написа той в Туитър.

 

Представители на Международния олимпийски комитет вече са разговаряли със спортистката.

 

"Тя ни увери, че е щастлива и в безопасност", каза Марк Адамс, говорител на МОК.

 

От Токио животът на Тимановска може да продължи в Германия или Австрия. Спортистката от Беларус е поискала да живее в една от двете държави.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5604 |28.07.2021 Тома Биков отказа да е част от Комисията за протестите . 18| 16939 |27.07.2021 Велислав Минеков: Поканиха ме за министър, но не по най-добрия начин. Отказал съм засега . 4| 4314 |16.07.2021 Асен Василев: Отказах на ИТН заради принципни различия по политиките на един редовен кабинет . 9| 3492 |16.07.2021 Армутлиева се отказа от номинацията за министър на културата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads