Реклама / Ads
3| 4368 |21.12.2018 НОВИНИ

Сръбски граничари спряха подаръци за българчетата в Босилеград

.
Напрежение между България и Сърбия, след като сръбските власти спряха на границата подаръци за българчетата от Босилеград.
 

Тържество за Коледа... без дядо Коледа. И ако за шейната на Добрия старец няма граници, то точно границите станаха проблем за бус, натоварен с подаръци за българчетата в Босилеград.

„Аз не си спомням нито едни коледни празници, нито едни великденски празници, отбелязване на значителни дати и юбилеи от българската национална история и култура да са минали без проблеми. Спирали са какво ли не – от плюшени мечета, картонени зайчета, детски книги и библии за деца, рекламни тениски”, заяви Иван Николов от Културно-информационния център на българите в Босилеград.

 

Включително – български лекари. Сънародниците ни отвъд границата припомнят случая, при който български медици бяха задържани от сръбските власти в Босилеград, докато правеха безплатни прегледи на хора от българската общност.

 

„Става дума за едно селективно прилагане на законите, отправят се ясни и недвусмислени политически послания – не е желателно да провеждате българска културна политика в Босилеград”, коментира Николов.

 

Така ли е – попитахме сръбския посланик в София, който беше повикан във външното ни министерство веднага след случката на границата. „Няма тенденциозност. По време на посещението на президента Радев, той и президентът Вучич постигнаха съгласие по всички теми, свързани с българското малцинство. Така че от официалните власти в Република Сърбия няма такова нещо, няма никакви проблеми”, заяви н.пр. Владимир Чургус, посланик на Сърбия в България по НТВ.

 

„Една, бих казала, дребна бюрократична пречка е възпрепятствала достигането на пакетите до тях. Така че ние положихме всички усилия да се отстрани това нещо”, заяви външният министър Екатерина Захариева. Външният ни министър уточни, че причина за проблема станали лакомствата, натоварени в буса, защото част от тях нямали нужната документация.

 

„Искаме заедно да правим световно първенство, знаете, по футбол - България, Сърбия, Румъния, така че нека не допускаме такива недоразумения да отравят детски празници и по никакъв начин не желаем да вредят на двустранните ни отношения”, заяви Захариева.

Наскоро Сърбия прие Закон за защита на малцинствата.  Отношението към тях е важно условие за членство в Европейския съюз, припомни Екатерина Захариева. А днес следобед, от втори опит, подаръците стигнаха до Босилеград.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 15012 |21.12.2018 Спряха въздуха в ареста на Иванчева, съкилийничката й припадна . 2| 3773 |14.12.2018 Проблеми с тока спряха услуги в системата на МВР . 2| 3673 |11.12.2018 Спряха делото срещу директора на БТА . 1| 3614 |07.12.2018 Държавата подкрепя граничарите, които Турция иска да осъди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads