Реклама / Ads
4| 7021 |17.07.2019 НОВИНИ

Срам! Започна застрояването и на парк „Заимов“ в София

.
Кметът Фандъкова трябва да спре безумния градеж от бетон в зелената площ преди да е станало късно, настояват от сдружение „Кинопамет”.
 

Само преди броени дни най-изненадващо започна нов строеж на офис сграда на територията на един от по чудо запазили се стари паркове в центъра на столицата – любимия на поколения софиянци и гости на града парк „Заимов", възмущават се от сдружение „Кинопамет".

 

Насред зелената площ на ъгъла на бул „Янко Сакъзов" и бул „Евлоги и Христо Георгиеви", на броени метри от театър „Сфумато" и общински театър „София", вече се лее бетон, монтира се арматура и се строи ударно, така че столичани съвсем скоро ще получат като „подарък" една чисто нова офис сграда...в самия парк „Заимов"/!/. На издигнатата вече строителна ограда в парка е монтирана информационна табела с леко абурден и нелеп текст, който съобщава, че се извършва „реконструкция на съществуваща обществена тоалетна и надстройка за Банков офис, УПИ IV за парк и КОО, кв. №582, район „Оборище", ъгъла на бул „Янко Сакъзов" и бул „Евлоги и Христо Георгиеви", Зона Г13 – юг, промяна по време на строителство – Бистро/Бърза закуска".

 

Притеснени от случващото се минувачи така и не могат да разберат от въпросната табела дали в парка се вдига нов банков клон с паркинг към него или всъщност се строи внушително питейно заведение на няколко етажа, но и в двата случая резултатът е „видим" – налице е брутално навлизане в зелените площи на строителна техника и видимо „орязване", сериозно редуциране на територията на славния някога парк „Заимов", посочват от сдружение „Кинопамет".

 

Ще настояваме столичният кмет Йорданка Фандъкова, органите на ДНСК и Дирекция „Зелена система" да извършат проверка на място и да упражнят правомощията си, като спрат незабавно скандалния градеж в парка „Заимов", който вероятно ще повлече много скоро след себе си инициирането на нови и нови подобни строежи в парка, докато градината не се „трансформира" в плътно застроен гигантски бетонен офис квартал, без каквато и да е следа или спомен от някогашната зеленина и растителност, заявяват от сдружението. Редно е г-жа Фандъкова да санкционира най-строго и районния кмет на „Оборище", който е позволил да започне да се вдига сграда с мощна стоманобетонна конструкция в самия парк, който е общинска собственост, при това – без да информира своевременно обществеността за въпросното скандално начинание, изтъкват от сдружение „Кинопамет".

 

Крайно време е да се активизира и Министерство на културата – ведомството трябва спешно да предостави на историческия парк „Заимов" статут на паметник на културата на градинското и парковото изкуство с категория "национално значение", като същевременно следва да определи и режимите на охранителните зони в него, заявяват от гражданското сдружение.

 

Новият градеж на мaсивна стоманобетонна офис сграда всъщност е поредното дръзко, нахално посегателство и заграбване на парковите и зелените площи в столичния град, а най-циничното е, че вече се посяга без каквито и да е скрупули или притеснения и на най-знаковите, емблематични столични паркове, какъвто, безспорно, е „Заимов". Усилията и инициативите на Столична община да осигури по-чист въздух за софиянци и за многобройните гости на града очевидно са обречени на неуспех, ако в близките месеци и години продължава да е в сила опасната тенденция да се вдигат със същото темпо нови монолитни сгради и съоръжения насред малко останалите паркове и зелени пространства в София, убедени са в сдружение „Кинопамет". Както вървят нещата, уви, много скоро ще може да си припомняме за някогашния така хубав и обичан от всички парк „Заимов" само от стари архивни снимки, или от излъчвани по БНТ класически български филми от т.нар. „Златен фонд" на родното ни кино, част от сцените в които са заснети по алеите на прочутия някога столичен парк, отбелязват от гражданското сдружение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4012 |16.07.2019 Пореден протест в столичния квартал ”Младост” срещу застрояването . 1| 4052 |10.07.2019 Започна умъртвяването на прасетата в новите огнища на африканска чума . 1| 5545 |03.07.2019 В ”Честно казано с Люба Кулезич” още за тол-системата, КПКОНПИ и презастрояването . 0| 5511 |26.06.2019 Жители на квартал ”Гоце Делчев” скочиха срещу застрояването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads