Реклама / Ads
5| 4179 |04.12.2019 НОВИНИ

Срещата на върха за 70 годишнината на НАТО в Лондон продължава по същество

.
Обща снимка на участниците в срещата в Лондон Източник: Президенствот
На днешното заседание на Северноатлантическия съвет, на което ще присъства и българският президент Румен Радев, освен темите за необходимостта от нов Договор за ракетите със среден обсег, на дневен ред стои въпроса за възраждащата се мощ на Русия и Китай, за киберзаплахите, борбата с тероризма и парите за отбрана.
 

Работната сесия на двудневната Среща на върха на алианса ще бъде в хотел "Гроув" в голф комплекс край британската столица Лондон. Форумът отбелязва 70-ата годишнина от създаването на НАТО. Очаква се президентът Радев да има и двустранни срещи.

 

На пресконференция лидерите на САЩ и Франция отново демонстрираха неразбирателствата си по редица въпроси. Американският президент определи думите на Еманюел Макрон, че НАТО е в мозъчна смърт като доста "гадни и неуважителни", а Макрон - като "справедливи" и "основателни".

 

Тръмп поиска повече пари от съюзниците, предефиниране на ролята и функциите му, а Макрон - участие в тази реформа на силния европейски компонент, наречен Общоевропейска отбрана, за каквото той ратува още от встъпването си в длъжност.

 

Турция също се намеси между шамарите, като блокира плановете за защита на Прибалтийските републики и Полша в замяна на признаване на кюрдските Сили за защита на народа за терористи. Бойците, които Еманюел Макрон определи като хора, с които съюзниците са се били рамо до рамо, за да разгромят ИДИЛ в Сирия.

 

Кралица Елизабет Втора даде снощи прием в чест на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО и техните съпруги.

 

След приема от кралицата последва официална вечеря на "Даунинг стрийт" 10, чийто домакин беше английският примиер Борис Джонсън.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3950 |03.12.2019 Лондон: Започва среща на високо равнище, която ще отбележи и 70-годишнината на НАТО . 3| 4384 |02.12.2019 Румен Радев начело на българската делегация за Срещата на НАТО в Лондон . 5| 4839 |29.11.2019 Херо Мустафа представя своя анализ на срещата Тръмп-Борисов . 5| 18897 |26.11.2019 Две снимки от срещата Борисов-Тръмп се превърнаха в хит в социалните мрежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads