Реклама / Ads
6| 3310 |16.03.2023 НОВИНИ

Credit Suisse е на ръба. Търси 54 млрд. долара за спасяване

.
На ръба от фалит е Credit Suisse. Базираната в Цюрих банка обяви, че ще търси 54 млрд. долара от Швейцарската централна банка, за да подкрепи ликвидността и доверието на инвеститорите, след като спадът на акциите й засили страховете за глобална банкова криза. Акциите на Credit Suisse се сринаха с 30%, след като банката призна за проблеми с финансовата си отчетност.
 

Съобщението на базираната в Цюрих банка помогна да се спрат сериозните разпродажби на финансовите пазари в азиатската сутрешна търговия, след бурни сесии през нощта в САЩ и Европа. 

 

В изявлението си Credit Suisse заяви, че ще упражни правото си на заем от централната банка в размер на 50 миллиарда швейцарски франка (54 млрд. долара). Това последва уверенията на швейцарските власти в сряда, че Credit Suisse отговаря на "изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно важни банки" и че може да получи достъп до ликвидност на централната банка, ако е необходимо.

 

Credit Suisse е първата голяма банка, на която е даден спешен спасителен пояс след финансовата криза от 2008 г. и нейните проблеми породиха сериозни съмнения относно това дали централните банки ще успеят да поддържат борбата си с инфлацията с агресивно повишаване на лихвените проценти, отбелязват от агенция "Ройтерс". 

 

Проблемите на 167-годишната банка изместиха фокуса от Съединените щати към Европа, където Credit Suisse доведе до разпродажба на банкови акции, след като най-големият й инвеститор каза, че не може да предостави повече финансова помощ поради регулаторни ограничения.


Притесненията относно Credit Suisse само наляха още вода в мелницата на онези, които се страхуват за стабилността на банковия сектор заради колапса миналата седмица на Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank.


Крахът на SVB миналата седмица, последван от този на Signature Bank два дни по-късно, изпрати глобалните банкови акции на влакче в увеселителен парк, тъй като инвеститорите се страхуваха от нов Lehman Brothers - гигантът на Уолстрийт, чийто фалит предизвика световната финансова криза преди повече от десетилетие. 


В сряда акциите на Credit Suisse доведоха до спад от 7% в европейския банков индекс (.SX7P), докато петгодишните суапове за кредитно неизпълнение за водещата швейцарска банка достигнаха нов рекорд.


Оттеглянето на инвеститори породи страхове от по-широка заплаха за финансовата система и източници на "Ройтерс" заявиха пред агенцията, че Европейската централна банка се е свързала с банките, за да ги разпита относно експозициите им към Credit Suisse.


Министерството на финансите на САЩ също каза, че наблюдава ситуацията около Credit Suisse и е в контакт с глобалните партньори.


Бързото покачване на лихвените проценти затрудни някои фирми да изплащат или обслужват заеми, увеличавайки шансовете за загуби за кредиторите, които също се притесняват от рецесия.


Трейдърите сега залагат, че Федералният резерв, който само миналата седмица се очакваше да ускори кампанията си за повишаване на лихвените проценти в лицето на постоянната инфлация, може да бъде принуден да спре и дори да обърне курса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4047 |15.03.2023 ”Вагнер” удари дъното: Търси бойци в Pornhub . 3| 7102 |15.03.2023 Даниел Янкулов, АКФ: Разследването за пачките и кюлчетата лъска имидж, не търси истината . 1| 3034 |09.03.2023 Демерджиев търси общ европейски подход срещу каналджийството . 3| 2800 |06.03.2023 Полша търси компенсация от Русия за спрените петролни доставки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads