Реклама / Ads
0| 3662 |14.12.2016 НОВИНИ

Станишев от фронта срещу ИД в Ирак: Идеологията им е заплаха за цивилизацията

.
Пред войната всички сме равни и трябва да бъдем първо хора, заяви президентът на ПЕС от база на кюрдските бойци близо до фронтовата линия. Лидерът на ПЕС Сергей Станишев и водената от него делегация посети бежански лагер близо до Арбат и позициите на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на 30 км от фронтовата линия с Ислямска Държава.
“Да говориш за войната срещу ИД от комфорта на офиса е едно, но да видиш обстановката на място е съвсем друго. Ние сме единственото политическо семейство, което държи да е близо до мястото на действието. Всички виждаме безпрецедентният мигрантски и бежански натиск към Европа, но това е само малка част от проблем с глобални мащаби. Броят на хората, които са загубили домовете и поминъка си в резултат на конфликтите и разрушенията е огромен не само в Сирия, но и в съседните й страни – Ливан, Йордания, Ирак, Турция. Тези държави, освен сложната вътрешна ситуция, трябва едновременно да се сражават с Ислямска Държава и да дават подслон на стотици хиляди бежанци. Това поставя социалните и икономическите им системи под огромен натиск. Животът на хората е под заплаха всеки ден. Те имат нужда от помощта на Европа именно тук, близо до дома, за да могат един ден да се върнат и да възстановят къщите, живота и страната си отново”, заяви Станишев.

Посещението е част от програмата на мащабната конференция, организирана от ПЕС в Сюлеймания, Иракски Кюрдистан. В него се включиха леви евродепутати и депутати от Великобритания, Франция, Германия, Испания, Италия, Швеция, Холандия, както и представители на прогресивни партии от региона на Близкия Изток и Северна Африка – Ирак, Сирия, Иран, Бахрейн, Йордания, Ливан, Мароко, Тунис, Египет, Палестина, Турция, представители на редица неправителствени организации и агенциите на ООН.

“Тук, в лагера до Арбат, живеят около 14 000 вътрешно разселени иракчани. Въпреки лишенията, успешно съжителстват язиди, сунити, шиити и шабак с надеждата един ден да се върнат у дома. Мнозина намират препитание в Арбат и района на Сюлеймания, защото хората ги приемат добре. В трите училища в лагера, управляван от Върховния комисариат за бежанците на ООН и Министерството за бежанците на Иракски Кюрдистан, има повече от 5 000 деца. Въпреки недостига на учители и учебни пособия, ограничените възможности на двата медицински центъра в лагера и малкото ресурс, който може да бъде отделен за сигурност, правителството се опитва да осигури най-необходимото на бежанците, а те се чувстват сигурни. Дискриминация между етническите и религиозните групи няма – войната е доказала, че пред нея всички сме равни и трябва да бъдем на първо място хора”, каза Станишев.

Делегацията посети и база на кюрдските бойци Пешмерга близо до Киркук, на около 30 км от фронтовата линия с Ислямска Държава. Тя, по ирония на съдбата, се помещава в бившата резиденция на Али Хасан ал Маджидиз, известен като “Али-химика” братовчед на Саддам Хюсеин, избил повече от 100 000 кюрди с газ в Халабджа през 1988 г. Там Станишев разговаря с войниците и техните лидери за хода на бойните действия и трудните условия на живот.

“Смелостта и саможертвата на Пешмерга заслужават уважение. Грозното лице на войната тук може да се види навсякъде – разрушения, призрачни градове, изравнени със земята, където битката се води за всяка педя земя, къща по къща, жервите сред цивилното население, човешката драма, която стои зад ужасяващата статистика. На входа на всяко село ни посрещат портрети на загинали на фронта синове и бащи. Пешмерга разчитат на помощта на европейските страни и САЩ – военна, разузнавателна и икономическа, но именно те са тези, които водят реалните бойни действия тук. Впечатлен съм от мобилизацията – 40 000 души само в района на Сюлеймания, които защитават дома с цената на живота си. Техният патриотизъм е причината ИД да не намира подкрепа в района. Когато терористите атакуваха Киркук през януари 2015 г. и стигнаха почти до центъра на града, те се надяваха на подкрепа отвътре, но не срещнаха такава и бяха отблъснати от Пешмерга. За мнозина обаче армията е и източник на препитание за семействата им, защото войната срина икономиката навсякъде. Ето защо европейските инвестиции тук са толкова важни”, каза още той.

“Феноменът ИД е заплаха не само за кюрдите, а за цялата човешка цивилизация. С терористичните атаки и потокът бежанци и мигранти, тази война се пренесе и в Европа. Именно затова е важно да помним, че битката с ИД тук, на място, с първоизточника на злото, е и битка за свободата на Европа”, коментира президентът на ПЕС.

“Ако все още някой се чуди защо хората рискуват всичко, за да стигнат до Европа, трябва да види кадрите от тези места – Киркук, Тикрит и Мосул в Ирак, Алепо, Хомс и Палмира в Сирия”, заключи Станишев.

 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3580 |13.12.2016 Станишев в Сюлеймания: Битката срещу ИД е и за свободата на Европа . 8| 4723 |03.12.2016 Станишев: БСП има шанс да управлява . 2| 3921 |29.11.2016 Прекратиха дело срещу човек на Станишев . 1| 3753 |24.11.2016 Станишев: Не можем да си затваряме очите за ставащото в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads