Реклама / Ads
4| 3013 |16.12.2021 НОВИНИ

Станишев: Германия избра Олаф Шолц, Швеция - първата жена премиер и така социалистите в Европейския съвет вече са 7, в още 6 държави леви партии са в управлението

.
Сергей Станишев
„Изминалата година беше трудна за всички – както в здравен, така и в икономически и социален аспект. В тази обстановка левицата в Европа успя да отговори на предизвикателствата, да предложи и реализира прогресивни политики и иновативни решения в интерес на гражданите – както на национално, така и на европейско равнище. Хората оцениха тези усилия и затова днес можем да се поздравим с толкова много политически успехи. След като ГСДП спечели изборите, Олаф Шолц беше избран за канцлер на Германия. В Швеция, първата жена, избрана за премиер в страната, е социалист. Премиерите-социалисти в ЕС вече с
 

Така лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев откри днес в Брюксел годишния Съвет на ПЕС. Шестима премиери – на Германия, Швеция, Испания, Португалия, Дания и Малта, комисари, министри, партийни лидери и делегати от лявото политическо семейство в Европа дискутираха постиженията на социалистите през изминалата година и визията на левите за пътя пред ЕС през следващите години. В словото си лидерът на ПЕС благодари на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли за неговия принос за реализирането на Плана за възстановяване на ЕС, както и за организацията на работата на ЕП в най-трудните периоди от пандемията. 

 

„Навсякъде в ЕС, ние предлагаме и отстояваме политики в интерес на хората. Политики, насочени към повече социална справедливост и равенство, към възстановяване и модернизиране на икономиките след пандемията. Европа е изправена пред множество предизвикателства, но ние сме убедени, че левите политики са най-добрият път напред. Път, който ще осигури благоденствие за всички – така, че никой да не бъде изоставен.“, заяви още Станишев.

 

Немският канцлер Олаф Шолц  заяви: “С победата на социалдемократите в Германия показахме, че успехът за левицата е възможен както в Германия, така и в Европа. Ключовите въпроси, пред които сме изправени, са как да гарантираме по-добра перспектива за хората с поглед в следващото десетилетие и как да върнем баланса в обществото, така че то да функционира по-добре като едно цяло. По време на кампанията представихме и съответните социални решения – увеличаване на минималната заплата, реформа на пенсионната система, както и предоставяне на възможности за настаняване на хората, за да разрешим жилищната криза.

 

В европейски аспект беше успех, че се преборихме за общ план срещу коронакризата. Планът за възстановяване на Европа е символ на европейската солидарност, което е в ярък контраст с мерките за затягане на коланите от 2008 г. Сега виждаме, че солидарността работи по-добре от ограниченията. Първите средства вече достигат до европейските страни и това ще продължи през следващите години. Благодарение на общите ни усилия, Съюзът работи като едно цяло и помага на всички държави в техните собствени битки, част от общите цели. Това е добър знак за Европа, защото именно в общите действия се крият отговорите на всички предстоящи битки за ЕС през следващите години.“, добави Шолц.

 

Програмата на събитието продължи с панели, посветени на устойчивото развитие, социалната справедливост и равенството. Сред участниците бяха знакови фигури на социалистите като първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, лидерът на Групата на социалистите в Европейския парламент Ираче Гарсия, еврокомисарят за икономика Паоло Джентилони, еврокомисарят за равенството Хелена Дали, еврокомисарят за социалните права Никола Шмит, кметът на Париж Ан Идалго, лидерът на Демократическата партия в Италия Енрико Лета, лидерът на австрийската социалистическа партия Памела Вагнер, лидерът на Сириза (Гърция) Алексис Ципрас, лидерът на валонските социалисти в Белгия Пол Манет, лидерът на ПАСОК (Гърция) Никос Андрулакис, лидерът на словенските социалисти Таня Файон и други.

 

Съветът на ПЕС приключи с единодушното приемане на резолюция “Прогресивна визия за бъдещето на Европа”. В тази обновена визия, изготвена от представители на партиите, членуващи в ПЕС, са заложени ключови леви политики, като осигуряване на достойно заплащане чрез въвеждане на общоевропейска схема за минимална заплата, подобряване на условията за труд и правата на работниците, въвеждане на политики срещу укриването и избягването на данъците, както и амбициозен европейски план за енергийната криза. В резолюцията са представени и ключовите постижения на лявото политическо семейство от началото на пандемията като успешната кампания на ПЕС за общ отговор на кризата чрез Фондa възстановяване на ЕС, Планът  за действие на Европейския стълб на социалните права, Фондът за справедлив преход към нисковъглеродна икономика, схемата за помощ при безработица по време на пандемията, Директивата за минимална работна заплата в ЕС, както и продължаването на младежките политики.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3284 |14.12.2021 Станишев: Има обществено одобрение за кабинета, време е за конкретни управленски решения на кризите . 1| 2934 |14.12.2021 И Шарл Мишел поздрави новоизбрания премиер Кирил Петков . 1| 2962 |13.12.2021 Tagesschau: България избра ново правителство . 2| 2987 |08.12.2021 Стефан Янев поздрави новоизбрания германски канцлер Олаф Шолц

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads