Реклама / Ads
1| 3089 |26.06.2021 НОВИНИ

Станишев в Берлин: Преди кризата поехме инициативата, сега Европа избра левите приоритети

.
Кандидатът за канцлер на социалдемократите Олаф Шолц се обяви за технологичен зелен преход със запазване на високоплатените работни места
 

Социалистите от цяла Европа се събраха в Берлин за събитие в подкрепа на Германската социалдемократическа партия и техния кандидат за канцлер Олаф Шолц в навечерието на изборите за Бундестага.

 

„Берлин е естественото място, където да представим своята визия, защото оценяваме ключовата роля на ГСДП за ПЕС, но и за Европа. Ако ГСДП не беше отстоявала по-висока минимална заплата в Германия, щеше да бъде много трудно да отворим нова глава за минималното заплащане на европейско ниво. С това си действие германските социалдемократи извоюваха зачитане на работниците, така че техният труд да бъде възнаграден достойно. Ако ГСДП не бяха част от правителството, Европа щеше да понесе огромни щети. През 2015 г. вследствие на консервативните политики, Еврозоната беше на ръба на разпада. Единствените, които се противопоставиха, бяха нашите представители в Европейския съвет – левите премиери, както и ГСДП в Германия. Социалдемократите ясно заявиха, че германското правителство не трябва да прави експерименти. С това си действие ГСДП съхрани и Европа. Ако те не бяха в кабинета, нашето бъдеще щеше да бъде много по-несигурно, защото смелостта, която показаха вдъхнови семейството на ПЕС да отстоява силен и мащабен План за възстановяване."

 

Това заяви като домакин на събитието президентът на ПЕС Сергей Станишев при откриването на конференцията „С кураж. За Европа."

 

„Още от началото на тази криза поехме инициативата. Заявихме много ясно – този път трябва да отговорим на кризата по много различен начин от финансовата криза през 2008 г. Европа не може отново да тръгне по добре познатия път – трябва да покажем, че ЕС е устремен и има смелост да се пребори с проблемите, които предизвикват страх и несигурност сред европейските граждани. Имаме всички причини да се гордеем с постиженията на нашия отбор – членуващите партии, комисарите ни, групата ни в ЕП. Действахме в отлична координация, заедно. Успяхме да променим начина на мислене по ключови политики на европейско ниво – Зелената сделка, Социална Европа и Планът за възстановяване."

 

В програмна реч в кампанията си за канцлер на Германия, настоящият финансов министър Олаф Шолц прогнозира, че „светът вече няма да бъде двуполюсен, а ние трябва да работим заедно за силна и овластена Европа. Но това означава да се грижим за доходите на хората и за по-добри условия на труд. Приветствам инициативата на ПЕС за стандарт за социални права в ЕС. Вместо да се връщаме към 18-ти век, нека почерпим вдъхновение от Хелмут Шмит и Вили Бранд."

 

„Пътят напред за Европа засяга в огромна степен работните места. Много европейци нямат достъп до работа, а същевременно квалифицирани работници получават по-малко средства от заслуженото. Именно това допринесе за Брекзит и идването на власт на популистите. С днешните технологии ни предстои втора индустриална революция. Но, в контекста на Зеления преход, трябва да сме сигурни, че в Германия и в ЕС ще продължим да имаме високо платени работни места в химическата промишленост и производствената индустрия. Борбата с измененията в климата засяга огромен брой работни места, но никой не трябва да бъде изоставен зад борда. Промяната на екологичната политика означава промяна и на социалната."

 

Олаф Шолц посочи, че „за да бъде силна, Европа трябва да бъде справедлива. Не бива да допускаме отделни страни да се превръщат в данъчен рай и така да получават неконкурентно предимство пред останалите членки на Съюза." Той е автор на идеята за данъчно облагане на корпоративни гиганти, подкрепена на лидерската среща на Г7, както и в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD).

 

"Европа не трябва да стои и наблюдава огромния технологичен напредък на други страни. Необходимо е да поощряваме своите собствени европейски технологични стартъп компании, които да излязат на международната сцена и да конкурират установените вече гиганти.", заяви настоящият вицеканцлер на Германия.   

 

Kъм Шолц и Станишев, се присъединиха министър-председателят на Португалия Антонио Коща (видеовръзка), изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, еврокомисарят за сближаване и реформи Елиза Ферейра, еврокомисарят за работни места и социални права Никола Шмит, еврокомисарят за икономика Паоло Джентилони, председателят на Групата на С&Д в ЕП Ираче Гарсия, както и съ-председателят на ГСДП Норбърт Валтер-Борянс.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 56| 10996 |26.06.2021 Преди седмица турист, днес – разказвач на приказки. Борисов се чуди: „Защо искате да ни стържете бе, сладкиши?“ . 14| 4935 |25.06.2021 Румен Радев: Опитът на ГЕРБ да предизвика легитимация отвън не може да компенсира загубата на легитимация вътре в България . 14| 5421 |25.06.2021 Военният министър за разбилия се МиГ-29: Губят се фаталните 13 секунди за майор Терзиев преди инцидента . 3| 3267 |24.06.2021 Остава в ареста младежът, предизвикал катастрофата с Милен Цветков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads