Реклама / Ads
6| 3191 |27.09.2021 НОВИНИ

Станишев: С новото лидерство на Шолц Европа има шанс да излезе от кризата

.
„Германия гласува за промяна. Това е историческа победа за немските социалисти и срив за десните партии и за националистите. Ерата „Меркел“ приключва както в Германия, така и в Европа. Хората търсят социални и зелени, устойчиви политики. Само допреди няколко месеца, проучванията отреждаха трето място за ГСДП. Левите обаче успяха да представят убедителна алтернатива и да заложат на автентичността на кандидата и на посланията си. "
 

"С достойно поведение и респект към избирателя те победиха, което още веднъж доказва, че няма предварително спечелени или загубени избори. Коалиционните преговори ще бъдат трудни, но левицата ще бъде най-голямата фракция в Бундестага, а Олаф Шолц е най-вероятният следващ канцлер на Германия.“

 

„Още в кампанията беше ясно, че социалистите имат много допирни точки със зелените и либералите като потенциални съюзници по широк кръг от политики. Последователното поведение на ГСДП, съчетано с автентични леви послания и широкото одобрение за Олаф Шолц, откриват пътя за коалиция, водена от левите.“

Така лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев коментира резултатите от федералните избори в Германия. В неделя 25,7% от гласувалите избраха социалистите, срещу 24,1% за десните от ХДС/ХСС.

 

„Немските избиратели ясно показаха, че искат повече социална справедливост и по-решителни действия по отношение на климатичните политики. Това бяха основните теми в кампанията. Правителство, водено от ГСДП, ще донесе осезаем напредък по тези теми – както в Германия, така и в Европа. Бих казал даже, че с новото лидерство на Шолц Европа има много по-голям шанс бързо да излезе от кризата.“, допълни Станишев.

Това е поредната добра новина за лявото политическо семейство в Европа от последните седмици, след като Работническата партия спечели изборите в Норвегия. Там също дебатът беше доминиран от климатичните политики, и то в страната, която е най-големият производител и износител на петрол и газ в северна Европа. Там лявоцентристки блок ще разполага с подкрепата на 100 депутати в 169-местния парламент.

 

През юни, в навечерието на кампанията за федералните избори, Станишев беше домакин на мащабно събитие на ПЕС в Берлин, посветено на бъдещето на Европа.  Лидерът на европейската левица събра в немската столица премиери и еврокомисари в подкрепа на Олаф Шолц. Тогава кандидатът за канцлер се обяви за „силна и овластена Европа“, която се грижи за доходите на хората, по-добри условия на труд и социални стандарти, особено в контекста на зеления и цифров преход. Лидерът на ПЕС очерта подхода на левите за справяне с настоящата криза – повече социални мерки в защита на работата и доходите на хората. Той посочи, че постигнатото в голяма степен се дължи на усилията на социалистите на национално и европейско равнище.

 

„Доволен съм, че този подход и последователността на левите в Европа се оценяват от избирателите. Предстои да работим заедно с ГСДП по много теми – от Зелената сделка и данъчното облагане, до външната политика. Общата визия за социално, справедливо и устойчиво развитие, продължава да ни обединява, а този изборен резултат е новият шанс за леви прогресивни политики в Германия и в Европа.“, заключи Станишев.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 3132 |24.09.2021 Настимир Ананиев: Петков и Василев показаха нов вид лидерство в политиката . 0| 5565 |17.09.2021 Първи рокади в новото служебно правителство . 8| 3049 |31.08.2021 Мая Манолова: В условието на криза е време за лидерство . 2| 3069 |26.08.2021 Панчугов: И политическите лидери, и президентът стоят в позицията на разкрачено лидерство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads