Реклама / Ads
1| 2839 |21.10.2021 НОВИНИ

Станишев: Нормализирането на цените на енергията минава през амбициозен европейски план

.
ЕС не може да позволи енергийната криза да подкопае икономическото възстановяване след пандемията. Необходим е амбициозен европейски план, както и краткосрочни мерки, за да се стабилизира пазарът в следващата година и да се нормализират цените за крайните потребители. Благодарение на поуките от коронакризата и натиска на ПЕС, общият европейски отговор не закъсня. След дебата в пленарна зала, иницииран от Групата на социалистите и демократите в ЕП, Комисията представи пакет от мерки, сред които спешно подпомагане на доходите на домакинствата, държавна помощ за предприятията и данъчни облекчения
 

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на среща с премиерите на Испания – Педро Санчес, Португалия – Антонио Коща, Швеция – Стефан Льовен, Малта – Роберт Абела и Финландия – Сана Марин преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел. Левите лидери обсъдиха повишаващите се цени на енергията, върховенството на правото в Полша, както и поредицата изборни успехи социалистите в Европа. В срещата се включиха още върховният представител на ЕС Жозеп Борел, еврокомисарите Паоло Джентилони, Никола Шмит и Елиза Ферейра, както и председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП – Ираче Гарсия.

 


„Редица държави вече предприеха действия на национално ниво, но правителствата трябва да бъдат подкрепени в дългосрочен план. Социалистите настояваме за стратегическа оценка на енергийния пазар, за да се установи причината за шоковото увеличение на цените – поскъпването на горивата в световен мащаб или пазарна спекула. Европа има необходимост от и от съвместен капацитет за съхранение на енергия, който в момента е едва 20% от годишното потребление на газ.", допълни Станишев.

 


По темата за върховенството на правото, лидерите от ПЕС се обединиха, че десните правителства в Европа не могат да си затварят очите за спазването на европейските ценности и правата на гражданите, докато настояват за безотчетно финансиране от ЕС и заобикалят редица европейски инициативи.

 


„Проблемът с върховенството на правото в Полша и Унгария е ценностен, не само правен. Но не е достатъчно да сочим с пръст хора и държави. Трябва да посочим симптомите и да насърчим хората да ги разпознават навреме. А те са до болка познати – лозунги за национален суверенитет и патриотизъм, противопоставяне на едни групи хора срещу други, насаждане на разделителни линии от типа „ние" и „те". Зад тази димна завеса винаги се крият користни политически интереси, желание за превземане на институции, медии и бизнеси, както и безотчетно облагодетелстване за сметка на европейските фондове. Европейските институции, включително държавите-членки, трябва да действат сега.", заяви президентът на ПЕС.

 


Участниците в лидерската среща на ПЕС обсъдиха и последните изборни победи за социалистите в Германия, Норвегия и Португалия. Успехът за левицата в Италия е пореден сигнал, че ефективните решения за излизане от кризата, предложени от социалистите, както и редицата успешни леви инициативи на европейско ниво резонират все по-отчетливо с европейските граждани.

 


Премиери, комисари и партийни лидери от левицата изразиха загриженост за засилващото се разпространение на заразата от COVID, която се наблюдава в последните седмици предимно в страните с по-нисък процент на ваксинация. Лидерите от ПЕС призоваха за повече усилия на национално ниво по отношение на информационните кампании за ваксинация, за да се намали нарастващият дисбаланс в мерките в различните държави-членки.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3243 |21.10.2021 От ЮЗДП твърдят, че дърва за огрев има, но цените летят заради тока и транспорта . 0| 2837 |19.10.2021 Станишев: Още победи за левите – социалисти печелят най-големите градове в Италия . 8| 2821 |19.10.2021 Протест пред МС: Бизнес и синдикати недоволстват заради цените на тока . 47| 7199 |16.10.2021 Владислав Панев, ДБ: Кланяме се на „Газпром“, а цените на газа от Азербайджан са с 20% по-ниски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads