Реклама / Ads

1| 3020 |24.06.2021 НОВИНИ

Станишев: Социалистите удържаха победа! Европейският съвет ще приеме в заключенията си целите на Социалния план за действие

.
„С първите одобрени национални планове за възстановяване по-бързото, по-справедливото и по-устойчивото икономическо възстановяване вече е на хоризонта.”, обявиха леви премиери и комисари днес по време на традиционната си подготвителна среща преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Те подчертаха, че ключови елементи в процеса на възстановяване са се случили благодарение на ПЕС и се ръководят именно от комисари-социалисти, като Зелената сделка (Франс Тимерманс), фондът "Следващо поколение ЕС" (Паоло Джентилони), инициативата за по-справедливо заплащане на труда и социалния план за действие (Никола Шмит), както и подкрепата за регионите и Фондът за справедлив преход (Елиза Ферейра).

 

Лидерът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев, който беше домакин на срещата, заяви:

 

„ПЕС поздравява португалското председателство на Съвета на ЕС и премиера Антонио Коща за отличната работа, въпреки трудните условия в пандемия. Колкото по-бързо националните планове получат одобрение, толкова по-бързо европейските средства ще могат да бъдат използвани за подпомагане и модернизиране на европейските икономики".

„Оценяваме позитивно факта, че ключови цели, заложени в плановете за възстановяване, отразяват Социалния план за действие и Европейския стълб на социалните права, както и Зелената сделка. Очаквам Европейският съвет днес да даде ясен сигнал, че възстановяването ще бъде в посока на едно по-справедливо и устойчиво бъдеще", добави Станишев.

 

„Винаги сме отстоявали тезата, че икономическото възстановяване трябва да върви ръка за ръка със социални цели и такива, свързани с околната среда. Разбирането, че тези неща са свързани е фундаментална промяна в подхода на европейско равнище, за която ПЕС настояваше още от последната финансова криза. Без усилията на социалистите в последните години, днес ЕС щеше да повтори грешките с политиките на бюджетни ограничениял", заяви още лидерът на социалистите.

 

По време на срещата левите лидери изразиха подкрепа за шведския премиер Стефан Льовен и шведската социалдемократическа партия в усилията им да намерят изход от настъпилата политическа нестабилност в страната.

 

Участниците осъдиха последните атаки на унгарското правителство над европейските ценности и приветстваха категоричната реакция по темата на комисаря за равнопоставеност Хелена Дали, която също е от лявото политическо семейство.

 

По отношение на ваксините, социалистите заявиха, че желаят ЕС да играе стратегическа роля и да използва излишните налични количества в подкрепа на хората и страните, които имат нужда от тях по света.

 

На срещата присъстваха:

·        Антонио Коща, министър-председател на Португалия

·        Жозеп Борел, върховен представил на Съюза за външна политика и политика на сигурност

·        Паоло Джентилони, Европейски комисар за икономиката

·        Елиза Ферейра, Европейски комисар за кохезия и реформи

·        Илва Йохансон, Европейски комисар за вътрешни работи

·        Ираче Гарсия Перес, лидер на Групата на социалистите в ЕП

·        Пол Манет, лидер на белгийската социалистическа партия (Валония)

·        Фофи Генимата, лидер на гръцката социалистическа партия ПАСОК

·        Алексис Ципрас, лидер на гръцката Сириза (наблюдател)


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 9| 2947 |29.05.2021 Станишев: Изборите ще спечели тази партия, която даде формула за следващо стабилно управление . 6| 2638 |07.05.2021 Станишев: Благодарение на социалистите извървяхме пътя от Гьотеборг до Порто – двете лидерски срещи, които съживиха Социална Европа! . 2| 2624 |05.05.2021 Социалистите уверяват: Днес връщаме мандата! . 0| 2691 |30.04.2021 Социалистите от Велико Търново дариха на възрастни и Руската църква в старата столица в „Солидарен Великден“
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ