Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

9| 2379 |30.09.2021 НОВИНИ

Станишев: С победата на социалистите в Германия балансът на силите в ЕС се променя, европейците търсят леви алтернативи

.
Сергей Станишев
"В цяла Европа посланията на социалистите за социално, справедливо и устойчиво развитие срещат все по-голяма подкрепа от страна на избирателите. Политиките ни са в центъра на обществените дебати в ЕС. Европейските граждани виждат, че социалдемократите предлагат работещи решения. Достойно заплащане, справедлив преход към нисковъглеродна икономика, социална закрила за най-уязвимите, младежки политики, програми за преквалифициране – леви идеи, които вече се прилагат и резонират все по-отчетливо в Европа."

Това заяви президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев на заседание на президиума на ПЕС, който обсъди политическите приоритети за социалистите в предстоящите месеци. Представители на партии и организации, членуващи в ПЕС, приветстваха изборните резултати на левицата в Германия, Португалия и Норвегия и обсъдиха левите идеи за бъдещето на Европа – социално и екологично устойчив Съюз, който укрепва гражданските права, демокрацията и върховенството на закона.

 

„Очевидно е, че с победата на социалистите в Германия политическият баланс в ЕС се променя. На европейско ниво ПЕС предложи ефективни решения за излизане от кризата и се пребори за водеща роля на социалните политики за възстановяването. Доволен съм, че визията ни среща все по-голяма подкрепа – премиерите социалисти са шест, като тепърва предстои да се сформира правителство в Германия, където основен кандидат за канцлер е социалистът Олаф Шолц. Леви партии участват в коалиционни правителства с ключови позиции в още четири държави. Европейците помнят добре пагубното управление на финансовата криза от страна на десницата и търсят лява алтернатива. Това се отразява и на ЕНП, които тази година загубиха влиянието си в Унгария, България, а сега и в Германия.

 

Бих искал да поздравя Олаф Шолц и Германската социалдемократическа партия, Антонио Коща и Португалската социалистическа партия, Йонас Гар Стьор и Норвежката работническа партия за техните изборни победи. Избирателите ви гласуваха доверие и избраха прогресивна посока на развитие. В Норвегия и Германия коалициите трябва да отразят желанието на гражданите за социална промяна. Време е да изпълним левите политики, с които спечелихме политическите дебати в Европа и да се преборим за по-справедливо и устойчиво бъдеще за всички.", каза още Станишев.

 

Последните изборни победи подсилиха семейството на ПЕС, чиито членуващи партии са в управлението – като еднопартийно правителство или в коалиция – в Испания, Португалия, Швеция, Дания, Финландия, Малта, Италия, Белгия, Чехия и Люксембург.

Президиумът взе решение лявото политическо семейство да се събере в Брюксел за Съвета на ПЕС, който ще се проведе през декември 2021 г. Премиери, лидери и представители на членуващите партии в ПЕС ще бъдат част от събитието, в момент, в който ЕС достига края на първата половина на мандата на ЕК. Това е важен момент и ПЕС ще представи визията на социалдемократите за бъдещето на Европа.

 


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 2586 |28.09.2021 Стойчо Младенов се извини на ”Левски” за снимка след победата в дербито . 1| 2385 |27.09.2021 Корнелия Нинова поздрави германските социалдемократи за победата им на изборите . 6| 2514 |27.09.2021 Станишев: С новото лидерство на Шолц Европа има шанс да излезе от кризата . 8| 2428 |27.09.2021 Петър Витанов: Победата на левите в Германия е важен знак за цяла Европа, трябва да даде импулс и на БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ