Реклама / Ads
6| 3807 |24.02.2015

Станишев: Политическата нестабилност в Македония застрашава европейската й интеграция

.
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев
Комисията по външни работи на Европейския парламент прие годишния доклад за напредъка на Македония по пътя й към членство в ЕС. В него залегнаха изменения, предложени от българския евродепутата и лидер на ПЕС Сергей Станишев, който е и заместник-председател на Съвместния комитет за парламентарно сътрудничество ЕС-Македония.
"Социалистите сме на мнение, че започването на преговори за членство може да окаже положително влияние върху страната и да даде стимул за напредък в проблемните области, включително по неразрешените двустранни въпроси. Това решение обаче няма да бъде "подарък", а резултат от постигнати резултати по ясни критерии.", заяви Станишев.

Приетият доклад отчита постигнатия напредък от Македония и отново споделя препоръката на Комисията за започване на преговори за членство с ЕС, които буксуват вече девет години заради продължаващия спор за името с Гърция и липсата на напредък в областта на добросъседските отношения. Депутатите обаче отправят и сериозни критики към продължаващата политическа поляризация, съдебната система, свободата на изразяване и медиите, осъждат проявите на краен национализъм, който задълбочава линиите на разделение в обществото и др.

Според Станишев, въпреки преговорите за подписване на договор за добросъседство с България и разменените официални посещения, липсва истинска воля от страна на правителството в Македония за практически стъпки към съвместно честване на бележити дати и исторически личности, обективна интерпретация на историята и др.

Предложените от Станишев текстове обръщат внимание и върху отговорността на правителството за осигуряване на диалог с опозицията и гражданското общество, особено при приемането на ново законодателство и конституционни промени.

Във връзка с избухналия наскоро в страната политически скандал, Сергей Станишев заяви: "Разкритията на лидера на опозиционната социалдемократическа партия на Македония Зоран Заев за масови подслушвания, контрол над медии и други нередности поставят под въпрос не само напредъка на Македония към еврочленство, но и основни демократични принципи и ценности. Провеждането на независимо и обективно разследване на случая ще бъде сериозен тест не само за съдебната система, но също и за свободата на медиите в страната.

Задълбочаващият се политически разрив между правителство и опозиция възпрепятства провеждането на конструктивен политически диалог, а неговото място е в парламента. Отсъствието на опозицията там подкопава легитимността на провежданите политики и приеманото законодателство; и двете страни носят отговорност пред всички граждани на Македония за намирането на изход от тази ситуация в името на общата цел за членство в ЕС и икономически и социален просперитет".

Докладът се гласува само ден преди официална делегация на ПЕС, водена от Сергей Станишев, да посети страната, за да се запознае на място с обстановката и развитието на скандала с масовите подслушвания, който наскоро избухна в Македония.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. НС на БСП: Управлява ни правителство на политическата сделка 19| 4046 |22.02.2015 . Станишев: Инвестиционният план на Европа да заработи до лятото 8| 4325 |21.02.2015 . Станишев: България да премине от обещания към действия в енергийните проекти 9| 3962 |11.02.2015 . Станишев: БСП възвръща самочувствие, трябва да работи за периферия 17| 3919 |08.02.2015

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ