Реклама / Ads
1| 4455 |21.10.2016 НОВИНИ

Станишев: Повечето евролидери не подкрепят нови санкции срещу Русия

.
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев беше домакин на провелата се вчера в Брюксел среща на левите премиери и лидери преди заседанието на Европейския съвет. По настояване на италианския премиер Матео Ренци в дневния ред на Съвета е включена и темата за отношенията на ЕС с Русия. В тази връзка Станишев коментира и изказването на премиера Борисов, който заяви, че „би подкрепил нови санкции срещу Русия“ във връзка със ситуацията в сирийския град Алепо, докато кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева се обяви за отмяната на съществуващите санкции:
 

„Не забелязвам санкциите да имат какъвто и да било положителен ефект. Напротив, освен икономическите загуби, които всички търпят в резултат на този нож с две остриета, недоверието и конфронтацията между нас достигнаха нивото от пика на Студената война. Тази обстановка по никакъв начин не допринася за разрешаване на конфликтите и за съвместна работа по общите глобални предизвикателства. Ето защо повечето европейски лидери не биха подкрепили нови санкции.“

 

След срещата Станишев заяви, че левите премиери ще настояват за Европейски миграционен пакт. „Очакваме оценката на Европейската комисия до края на годината. Този пакт, от една страна, трябва да гарантира засилен контрол на външните граници на Съюза чрез Европейската гранична и брегова охрана. А от друга – да бъде базиран на взаимна солидарност, за да не се превърнат няколко страни, сред които и България, в буферни зони“, каза Станишев. Той приветства обявения от Федерика Могерини Европейски план за външни инвестиции, насочен към съседните на ЕС страни и Африка (по модела на Европейския фонд за стратегически инвестиции) като средство за стимулиране на икономиките и подобряване на условията на живот в страни, които са източник на мигранти към ЕС.

 

На традиционната координационна среща присъстваха премиерите на Словакия – Робърт Фицо, Малта – Джозеф Мускат, Чехия – Богуслав Соботка, Швеция – Стефан Льовен, австрийският канцлер Кристиан Керн, лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, комисарите Федерика Могерини, Франс Тимерманс и Марош Шефчович, лидерът на Групата на социалистите в ЕП Джани Питела и др.

 

По време на срещата левите лидери специално подчертаха, че Европейският съюз има нужда от стабилни институции: „Предстоят трудни преговори с Великобритания. В този момент е важно ръководителите на трите институции – Парламента, Съвета и Комисията – да могат да работят в екип“, посочи Станишев и добави, че „моментът е крайно неподходящ за междуинституционална „игра на тронове“ и това би изпратило погрешен сигнал към хората. Станишев посочи, че за социалистите достъпът на Великобритания до единния пазар на ЕС е обвързан със свободното движение на хора, и не може да става дума за каквито и да било отстъпки и ограничения в хода на преговорите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3685 |20.10.2016 Станишев: Младежите искат работа и социална справедливост. Това е нашата битка! . 1| 5109 |19.10.2016 Станишев: Светът харчи много за оръжие и малко за образование . 12| 9806 |08.10.2016 Станишев: Наш министър е работил срещу Бокова . 6| 4583 |06.10.2016 Станишев: Време е за политическа отговорност!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads