Реклама / Ads
2| 4363 |16.09.2017 НОВИНИ

Станишев: Не разглеждам Русия като сериозна заплаха за сигурността ни

.
Източник: БГНЕС
Властта винаги трябва да внимава във формулировките и позициите. Аз не разглеждам Русия като сериозна заплаха за сигурността ни. Това е мое лично мнение. Това заяви Сергей Станишев.
 
"Много българи няма как да забравят приноса на Русия за освбождението на България. Това не значи, че в един или друг момент България и Русия няма да имат разминавания или сблъсъци за политически интереси. Все пак има по-дълбоки неща. Няма как нашето отношение към Русия да е като това на другите държави като поляците например, добави лидерът на ПЕС.

"Всяка голяма страна има своите интереси навсякъде, това важи и за САЩ, Русия и други големи евространи. Под една или друга форма всяка страна се опитва да повлияе върху външната политика и отношението на други политически въпроси. Добре знаете, че и САЩ имат влияние, интереси и механизми за въздействие. Знаете и за европосланици, преминали границата в своите изказвания относно България", каза още той.

"За мен е важно да се води диалог с Русия. Факт е, че ЕС и НАТО имат сериозен проблем с Русия относно Крим, но преминаването на границите, когато едва ли не всичко става истерично и не се води диалог, е вредно за интересите на ЕС, в това число и на България. Аз винаги съм бил за политически диалог", изтъкна Станишев.

Запитан за мнението му за речта на Юнкер, според когото България и Румъния трябва да влязат в Шенген и да приемат еврото, той заяти: "Това бе много важна реч и я харесах и го казах в пленарна зала. Важно бе да се чуе личната му визия и определено в нея не виждам място за Европа на няколко скорости. Това е добра новина за България, защото това е голям риск да се развие сценарият да сме изтласкани трайно към маргинална периферия на ЕС. Тези послания на Юнкер са честни и смели в много отношения и дават добра перспектива за България. Въпросът е ние дали ще се възползваме от това". "Трябва да сме активни и да имаме национална позиция. За да сме ефективни и влиятелни, трябва да се стремим към Шенген и Еврозоната. Скандално е, че редица страни нарушават европравилата. Това важи и за Германия във връзка с изявлението на вътрешния му министър", каза още Станишев.

Политикът коментира и думите на Борисов, който поиска БСП първо 3 пъти да се отрекат от закона за амнистията и после да се занимават с антикорупционни закони. "Първо хубаво е да се четат законите, защото този закон бе насочен към дребни и средни дела, които запушват системата. Ако погледнете ЕС, тогава един от мотивите бе, че за онзи период почти във всички страни е имало такива закони. Този закон пречел на борба срещу корупцията?! Чакайте... половината министри по време на управлението ми бяха обвинени и осъдени. Г-н Цонев, нали го обвиняваха не за изгубени папки, Емилия Масларова и много други. Да се позоваваш на този закон като основна причина е несериозно. Той не дава амнистия за съзнателни престъпления на високо ниво по отношение на корупция", заяви Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 13382 |15.09.2017 Социолог: За българите САЩ е по-голяма заплаха от Русия . 1| 4091 |14.09.2017 ЕС удължи санкциите срещу Русия с още половин година . 0| 4125 |13.09.2017 Цветанов за Русия като заплаха: Назовават се нещата с истинските им имена . 2| 4157 |13.09.2017 Станишев: Усилията си заслужаваха! Заехме сериозно място в днешната реч на Юнкер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads