Реклама / Ads
0| 12524 |04.03.2022 НОВИНИ

Станишев: Русия носи вина за войната, но Зеленски мислеше ли, като поиска да върне статута на Украйна като ядрена сила

.
Сергей Станишев
”Трудно мога да проумея, както всеки нормален човек, тази нова реалност, в която живеем. Това е братоубийствена война, за която няма извинение. За стартирането ѝ носи отговорност ръководството на Русия. Но нека сме обективни – тук няма невинни. Това е провал на политиката за последните 20 години”, заяви Слегей Станишев.
 

„Президентът Путин е последователен - от 2007 г. дава сигнали, които не бяха чути. А гледайки позицията на Зеленски се чудя - не мислеше ли за последиците, когато отказваше да изпълнява минското споразумение и когато на мюнхенската конференция, буквално 2 седмици преди войната, каза, че се обмисля връщане към статут на ядрена сила“, коментира той пред БНТ.

 

Според Станишев Европейският съюз е реагирал твърдо в дадената ситуация в рамките на своите възможности и така би трябвало.

 

„Има и друга линия. Постоянно се чуват призиви да се обяви цялото небе на Украйна за зона без полети, а това би означавало конфликт между НАТО и Русия. Не може да го допуснем, това би се превърнало в световна война с всички последици“, беше категоричен той.

 

Станишев смята, че в аргументацията на Путин за войната има немалко исторически факти.

 

„Не може да се говори за денацификация на Украйна или че е фашистка държава. Но там има крайна фашизоидна десница, което винаги съм го казвал и съм изразявал своето притеснение за тенденциите, които станаха очевидни след 2014 г. с десетки паметници на Бандера“, изясни председателят на европейските социалисти.

 

По повод санкциите срещу Русия Станишев коментира: „Ние като социалисти смятаме, че когато има война трябва да се покаже твърдост. Единственият инструмент, с който Европа разполага е да се предприемат икономически действия. С делегацията на българските социалисти имахме дълго обсъждане, в което решихме, че има санкции, които няма как да подкрепим, защото те излизат извън здравия разум. Например да се спре закупуването на газ и нефт от Русия“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5737 |04.03.2022 Анализаторът Руслан Трад: Русия сее смърт със забранените касетъчни бомби . 0| 3704 |04.03.2022 Русия обвини украински диверсанти за случилото се в Запорожката АЕЦ . 0| 3210 |04.03.2022 Столтенберг: НАТО не е част от конфликта в Украйна, не търсим война с Русия . 0| 3014 |04.03.2022 Пуснаха под домашен арест генерала от резерва, обвинен в шпионаж в полза на Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads