Реклама / Ads
0| 4785 |16.07.2015 НОВИНИ

Станишев на среща с премиера на Тунис Хабиб Есид

.
Сергей Станишев с Есид
След две ужасни терористични атаки на територията на Тунис за последните няколко месеца, председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев е на посещение в Тунис начело на делегация на леви политици от Испания, Франция и Италия, за да демонстрира подкрепа за народа на страната и за социал-демократическата партия Етакатол.
 
Ето какво заяви той пред медии по време на пресконференция на мястото на последните атаки:

  

"Тук сме, за да покажем подкрепа и солидарност с тунизийския народ. Те демонстрираха голяма смелост пред бруталността на екстремисте, особено тези изключителни хора, които защитаваха туристите и се изправиха срещу терористите. Изразяваме нашите най-искрени съболезнования на семействата на загиналите. Заедно скърбим за жертвите и заедно заставаме срещу насилието и екстремизма.

  

Многобройните терористични атаки в последно време – не само в Тунис, но и във Франция и Кувейт, са поредното доказателство, че тероризмът е глобален проблем. Техните действия засягат всички ни. Можем да ги изкореним, както и причините за тях, само ако действаме заедно. Няма да се поддадем на варварски групи, които брутално избиват цивилни граждани.

  

"Тунис е единствената страна, която успя да премине към демократичен режим след Арабската пролет от края на 2010 г. Тогава ПЕС подкрепи Тунис и днес сме тук, за да покажем, че ще продължим да го правим. Подкрепяме всички политически сили, правителство и опозиция, които полагат усилия да преобразят страната си и да наложат върховенство на закона. В този труден момент е важно да се намери правилният баланс между свобода и сигурност.

  

Тези атаки бяха насочени срещу сърцето на туризма в Тунис, който дава работни места на стотици хиляди хора и генерира значителна част от БВП на страната. Рискът от загуба на работни места създава допълнителна заплаха от влизане в омагьосан кръг: бедност, социална несправедливост и безработица са фактори, които биха могли да тласнат хората към екстремистки групировки, защото чувството за изключване от обществото ги кара да търсят статус и благосъстояние другаде. Не можем да позволим това да се случи. По време на срещата с премиера, обсъдихме сътрудничеството между Тунис и ЕС в сферата на сигурността и нейното влияние върху икономическото развитие, както и възможни съвместни усилия, насочени към инвестиции в сигурност и заетост. ПЕС ще положи сериозни усилия ЕС да разшири подкрепата си за икономиката на Тунис".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4468 |14.07.2015 Станишев: ПЕС поздравява преговарящите за историческата ядрена договорка с Иран . 0| 5007 |12.07.2015 Станишев: Европа не бива да пропуска решение за Гърция . 0| 5051 |12.07.2015 Станишев събира левите лидери за новия план на Гърция . 0| 4614 |12.07.2015 За 40 дни от убийството на Георги в София приятелите му се срещат на Ариана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads