Понеделник, 23 Октомври 2017, 13:04
Frognews
2| 8993 |29.07.2016

Станишев: Да стоим повече в тръстиките е невъзможно...!

.
Сергей Станишев
Идва божи ден, когато е невъзможно да се седи повече в тръстиките... Новите пера никнат!... Невъзможно е да седим повече в тази глухота! Това написа лидерът на ПЕС Сергей Станишев във фейсбук, цитирайки легендарен текст на Йордан Радичков, написан сякаш за днешния ден.
Ето целия пост на Сергей Станишев:

"Ние пак сме тук": Гениалният текст на Йордан Радичков, подарен преди 26 г. на в. ДУМА за първия му брой, заедно с легендарната рисунка, е като написан за днешния ден:

„През пролетта, когато всичко се събужда и всичко край нас цъфти и се изпълви с копнеж, дивата патица изведнъж изчезва. Тази красива птица е добър летец, добър плувец и добър гмуркач. Но ето че, когато природата започва да показва цялата си млада красота, дивата патица изчезва в блатните тръстики като че пропада вдън земя. Поняко нощем ще се чуе нещо да припляска и да прошуми в тръстиките, но е трудно да се каже това жаба ли е; или нещо тежко и неясно е паднало от небето. Мигар може да каже някой какво пада нощем от небето. Предмет някакъв ли, същество ли някакво или някоя божия идея. Нищо подобно няма! В тръстиките, скрита от погледа на всички, линее дивата патица. Тя мъти там своите малки и заедно с това сменя перата си, преоблича се. Неугледна е, проскубана и дрипава, затова се и крие от чужди погледи.
Но ето че един ден линеенето свършва. Дивата патица излита с трясък от тръстиките, за да изпита здравината на новите си пера. Тя радостно приветствува своите линеещи посестрими и обновения пролетен свят..."


Разказвам това, защото мисля, че и ние с вас линеехме много дълго – даже много дълго – в блатните тръстики, подобно на тази птица... Но ето че идва божи ден, когато е невъзможно да се седи повече в тръстиките... Новите пера никнат!... Невъзможно е да седим повече в тази глухота!

Невъзможно е повече да се ослушваме и да гадаем за всеки звук около нас дали е божия идея, космически предмет ли падна, докладна записка ли пуснаха отнякъде, нечие съображение ли тайно се промъква или просто жаба цопна във водата.

Позволете ми да попитам: не свърши ли нашето линеене?
Знае се, че никой не може да се изкъпе вместо тебе!
Тогава не е ли време да се размърдаме и ние в тръстиките?
Защото, ако това не направим ние – сега и днес, - няма никой друг да го направи вместо нас.&ldquo

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Наши учени създадоха приложение, контролиращо диабета 0| 82 |23.10.2017 . Вижте как държавниците разпределиха парите ни в Бюджет 18 0| 328 |23.10.2017 . МЗ отпусна 2, 5 млн. лв. за ремонт на детското отделение в ”Пирогов” 0| 346 |23.10.2017 . ”Да, България” даде рамо на кварталните протести в София 1| 588 |23.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах