Реклама / Ads
5| 5042 |25.01.2008 НОВИНИ

Станишев застана пред „Южен поток” като Матросов на амбразурата

.
Премиерът Сергей Станишев защити пред парламента сключените споразумения за трите енергийни проекти по време на визитата на руския президент Владимир Путин в България.
 

„Развитието на активни икономически и духовни връзки с Руската федерация по никакъв начин не може да постави под съмнение външнополитическите приоритети и ангажименти на България като член на ЕС и НАТО", заяви министър-председателят. Той напомни, че дефицитът е един от сериозните проблеми на страната ни. А в дефицита на текущата сметка много важна част е търговията с Русия. „Руската федерация и нейните икономически субекти са немаловажен фактор в инвестиционния процес. Няма основание да се смята, че руското икономическо влияние е прекалено силно. Русия е на 14-то място по инвестиции в България, най-голямата й сделка е покупката на "Нефтохим" от "Лукойл" преди години", посочи Станишев.
Той изрично подчерта, че в центъра на посещението на руския президент Владимир Путин е била и реализацията на инфраструктурни проекти. „България следва да се превърне в регионален център за транзит на ресурси, които идват от различни източници и са насочени към страните от Европейския съюз. Преминаването на транзитни трасета през територията на България засилва нашия суверенитет и нашата национална сигурност", категоричен бе премиерът. Ето защо според него е фалшива тезата, че когато през България се прокарват тръбопроводи, страната ни става по-зависима - напротив, превръщаме се в реален фактор на европейската енергийна карта.
"Южен поток" беше обявен като инициатива през пролетта на миналата година. Инициатори са Русия и Италия", каза още Сергей Станишев. Той бе категоричен, че този проект е в интерес на ЕС. „Разглеждани са алтернативни маршрути на проекта - и през Турция, и през Румъния. Гарантирането, че този проект ще мине през България не съществуваше, но в крайна сметка решението газопроводът да мине през България се дължи на сериозни разговори и много усилия от наша страна. Този проект се ползва от подкрепата на Европейския съюз", подчерта премиерът. Той каза, че най-голям напредък по проекта е имало седмица преди посещението на Путин. „За нас бяха важни ключовите резултати, постигнати в преговорите: България отстоя паритетно участие в изграждането на газопровода на територията на Република България - съотношението е 50:50", посочи Станишев. Министър-председателят съобщи още, че България участва в проекта с "Булгаргаз" - българска държавна компания, която е в забранителния списък за приватизация.

gazoprovod.jpeg "Успяхме да отстоим компанията да бъде регистрирана в България и да оперира съобразно българското законодателство", допълни той. От изявлението на премиера стана ясно още, че проучването на трасето ще отнеме около 18 месеца, а изграждането на газопровода ще трае около две години. Очаква се инвестиция, от която в бюджета да постъпи пряка непосредствена печалба. Станишев припомни, че в същия ден, когато ние сме подписали споразумението, е било обявено и споразумение между "Газпром" и ЕНИ - италианска компания, за изграждане на газопровода в подводен участък.
Премиерът нарече „пълни измислици" твърденията, че „Южен поток" е алтернатива на "Набуко". „България е силно заинтересована от реализацията на "Набуко". Това е част от диверсификацията на енергоснабдяването на ЕС. Заинтересовани сме, за да има алтернативни доставки на газ. Няма как България да е против "Набуко" - ние сме сред съучредителите на компанията, чрез "Булгаргаз", която държи 20 % от "Набуко", обясни той и допълни, че двата проекта са взаимнодопълващи се.
За "Бургас - Александруполис" Станишев каза, че това не е проект на сегашното правителство. „Лицемерно е, след като сте подкрепяли реализацията на този проект, днес да се обявявате срещу него заради екологични условия", обърна се той към Иван Костов и припомни, че именно правителството на СДС през 1997 г. е подкрепило този проект. Премиерът отбеляза, че са разбираеми екологичните опасения, но проектът ще се изгражда с модерни технологии, за да има гаранции за околната среда. Що се отнася до икономическите параметри - Станишев посочи, че ползите на България са от инвестицията на наша територия, която ще е около 900 милиона евро. За сравнение той даде Турция, която има 6,5 % участие в нефтопровода "Баку - Джейхан", докато България има 24,5 % участие в "Бургас - Александруполис".
Премиерът Сергей Станишев запозна депутатите и със становището на Европейската комисия за АЕЦ "Белене", а то е: "Комисията признава инициативата като принос за дългосрочната сигурност за доставяне на електроенергия, произведена при ниски емисии на парникови газове. Признава, че моделът реактори отговаря на европейските стандарти за сигурност". „България ще спечели от това, че самата инвестиция е 3, 9 млрд. евро за изграждане на само на централата. Освен енергия за домакинствата, ще има и енергия за износ. По време на строителството ще се създадат голям брой работни места", обясни премиерът. Планирано е цената да бъде 3,6 - 3,7 евроцента на час, което правело проекта икономически целесъобразен.
По време на посещението на Путин е била подписана и спогодба между министерствата на транспорта на България и Русия за пряка фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ, която Станишев определи като „много важна стъпка". Очаквало се с 25 % да намалее себестойността на транспорта след изграждането на тази линия. Така щели да  поевтинеят и стоките.
Подписан е бил и план за съвместни действия и за сътрудничество в областта на туризма през следващата година. Към края на 2007 г. броят на руските туристи е нараснал с 15 % в сравнение с 2006 г. и е достигнал 240 000 души.
Сергей Станишев съобщи още, че експертна група ще уточнява списъка с български архиви в Русия, достъпът до тях и възможностите за връщането им в България. Пред президента Путин е бил поставен и въпросът за дълга на Русия към България - около 38 милиона долара. Руската страна е поела ангажимент този въпрос да бъде придвижен, въпреки че залежава от 12 години. Освен това е било предложено на страната ни български фирми да участват в строителството на обекти за Олимпийските игри в Сочи.

Станишев отхвърли обвиненията на опозицията, че всичко се прави "на тъмно". "Нямаме от какво да се притесняваме от свършеното и постигнатото по време на визитата на президента на Руската федерация", заяви той. „Крайно време е да престанем да идеологизираме отношенията с Русия, да престанем да се делим на русофили и русофоби, а да бъдем българофили", подчерта премиерът.
Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров обясни, че АЕЦ "Белене" ще има два блока всеки с по 1000 мегавата мощност. Сроковете за пускане в екплоатация на двата блока са: първи блок - 6 и половина години, а за втория - седем и половина години. Ако фирмата-изпълнител не спази срока за изграждане, то тя нямало да получи 24% от 4 млрд. евро за строителството на АЕЦ „Белене". 51% от собствеността на атомната централа са на България и 49% на европейския стратегически инвеститор. Сред стратегическите аспекти Димитров посочи ниската цена на електроенергията, стабилни източници на гориво, стабилност на енергийните доставки. Той съобщи още, че постъпленията от ДДС при изграждането на газопровода "Южен поток" ще бъдат 220 млн. евро. Според него "Булгаргаз" ще повиши цената си със 700 млн. евро при преминаването на "Южен поток" през страната ни. „България придобива важно стратегическо положение на Балканите и се превръща в разпределителен базов център. 900 км ще бъде дължината на Черноморската част на газопровода, а до 2013 г. той трябва да бъде пуснат в експлоатация", заяви енергийният министър. Той бе категоричен, че има гаранции за пълняемост на газопровода, като принципът е "транспортирай или не се плаща". Петър Димитров е убеден, че с "Южен поток" се гарантира наличието на газ в България за следващите 30-40 години. Освен всичко друго щели да бъдат открити и над 400 нови работни места при изграждането на газопровода.
ivan_kostov_1.jpgЛидерът на ДСБ и бивш премиер на страната ни обяви от парламентарната трибуна, че „политически най-изгодно за България, при наличие на договор за гарантирано транспортиране на природен газ с доставчици, е газопроводът да бъде инвестиран и построен от нашата страна и да бъде изцяло българска собственост". „Договорът отнема на моята родина тази политическа полза. Такава е съществуващата сега система за транзит на газ у нас, която руснаците винаги са искали да притежават. Това не само гарантира български суверенитет, но и конкурентния достъп до газопровода на всяка транспортираща газ фирма. Това е европейския и пазарен подход към доставките на газ", заяви Костов. Според него е икономически недопустимо „България през чиято територия ще се транспортира 31 млрд. м3 природен газ на близо 500 км, да се съгласява на срок на откупуване на проекта от 15 години". Причината е, че приходите от такси щели да бъдат или 250 млн. долара годишно, ако таксата е както договорената сега, или 403 млн. долара годишно, ако е като средноевропейската. „Руските медии съобщиха за 300 млн. долара годишна такса. При такава такса срокът на откупуване на инвестицията на територията на страната е 7 и половина години", категоричен бе Костов. „Социално неприемливо е бедната на суровини България да поделя с богатата Русия ефектите от своето географско местоположение, защото така пряко се ощетяват българските граждани. На практика с този договор се подарява на руската страна най-малко половината, а всъщност дори много по-голяма част (предвид очаквания срок на откупуване от 15 години) от ефекта на географското ни местоположение", посочи още лидерът на ДСБ. Според него това местоположение е геополитическо и стратегическо преимущество на България. „То не е нито на Първанов, нито на Станишев, нито на Доган или Сакскобургготски, той е на българския народ. Затова ако някой иска да го подарява или дели с Русия трябва първо да пита българските избиратели с референдум", заяви опозиционният лидер. Според него този договор е категорично вреден за околната среда на Варна с изключително силно развития туризъм и високи цени на недвижимата собственост. „Както стана известно тръбите ще излизат на нейните плажове и ще поставят пред опасности проспериращи частни бизнеси и имущества", посочи още Костов. „Антиконституционно е и е безочливо национално предателство да се позволява в един договор на чужда страна да изгражда т.нар. „морски участък" на „Южен поток" в български териториални води. Това е отказ от суверенитет в полза на друга страна, за което престъпление няма други думи в българския език от „национално предателство", каза той.
Ето защо ДСБ предлагат Народното събрание да защити българските интереси като направи следното:
1. Да не ратифицира в настоящия му вид договорът за "Южен поток".
2. Да даде мандат на правителството да предоговори "Южен поток" при следните изходни условия :
1) 100%-та българска собственост на тръбопровода на българската територия и българския континентален шелф и нашата изключителна икономическа зона съгласно чл. 18 ал. 2 на Конституцията.
2) Възвръщаемостта на инвестицията да се промени от 15 на 7 години, която е реализуема, ако се използва целият капацитет на тръбата от 31 млрд. м3 природен газ годишно, което трябва да се потвърди с договори за транспортиране на газ. По този начин българската държава ще реализира печалба в продължение на 24 години, а не в продължение само на 15 години и то без да я дели с руската страна.
Българското правителство да изиска „Булгаргаз" да свика незабавно спешно заседание на фирмите участнички в проекта „Набуко" от Австрия, Унгария, Румъния и Турция и да се обсъдят мерки за ускоряване реализацията на този проект, предлагат още от ДСБ.
"Предстои обществото, медиите и политиците да получат още информация за "Южен поток" и едва тогава ще се пристъпи към ратификацията на споразумението", заяви пък зам.-председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев. "Ние сме привърженици на форсирането на действията за бързо изграждане на "Набуко", за да се изгради новата атомна електроцентрала, да се модернизира инфраструктурата на България, но това не може да стане, докато в Народното събрание нещата се политизират", допълни той.

Независимата депутатка Мария Капон пък обяви, че информацията за проектите се съобщават на обществото постфактум. "Сключват се договори, без да се чуят резултатите от референдума, зад гърба на всички, но договори, които ще засегнат всички", подчерта тя. Според нея по договорените тръби "тече влияние", а не просто газ. Народната избраничка наблегна на това, че т.нар. от българското правителство "партньор" в лицето на Русия е всъщност държава, която си позволява да "употребява икономически шантаж" срещу Украйна и да гони британски дипломатически посланици. "Кой ще гарантира настроението на хората на Кремъл?", попита реторично Капон.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5284 |22.01.2008 НДСВ си взима двете комисии от отцепниците, БСП пита Станишев за договорите с Русия . 3| 4910 |21.01.2008 Брюксел няма нищо против участието на България в „Южен поток” . 3| 4906 |14.01.2008 Станишев дава обяснения за екскурзията на Петков в Монако . 4| 4967 |19.12.2007 Овчаров чака Станишев пак да го направи министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads