Реклама / Ads

 

2| 2733 |12.08.2021 НОВИНИ

Станислав Младенов: Вицепремиерът Пеканов незабавно да внесе Плана за възстановяване в Еврокомисията

.
Станислав Младенов
Диктатът на службогонците в Народното събрание губи ценно време, което ще струва прескъпо на хората и бизнеса в държавата, предупреди експертът в Съвета по икономика на БСП - София.

Вицепремиерът Атанас Пеканов незабавно да внесе Плана за възстановяване и устойчивост в Еврокомисията. Това призова Станислав Младенов, експерт в Съвета по икономика към БСП - София.

 

Той е категоричен, че държавата не разполага с повече време за губене, предвид развитието на ситуацията в Народното събрание в последните два дни и очертаващите се нови предсрочни парламентарни избори. Според Младенов, Планът за възстановяване и устойчивост задължително трябва да бъде входиран в Европейската комисия преди настоящото служебно правителство да приключи мандата си.

 

"Диктатът на службогонците в Народното събрание губи ценно време, което ще струва прескъпо на хората и бизнеса в държавата“, предупреди експертът в Съвета по икономика на БСП - София.

 

„Предложеният от вицепремиера Пеканов вариант има някои недостатъци, но съвсем не е толкова лош. Единственият по-голям дефицит в него в момента е свързан с размера на безвъзмездната финансова помощ спрямо заемите. В тази част може да бъдат направени бързи корекции от експертите на вицепремиера и Планът да бъде входиран в Европейската комисия още в следващите няколко дни. Това е единственият шанс България да се надява на някакви европейски средства по него преди края на годината", смята той.

 

Според Младенов, ако политиците продължат да си прехвърлят отговорността и по този начин да бавят внасянето на Плана, ще пропилеят историческия шанс България да получи значителен ресурс, с който да бъде направена фундаментална промяна в държавата - да бъде трансформирана икономиката и да бъде дигитализирано държавното управление.

 

"За съжаление, продължаваме да бъдем заложници на низките страсти, властовите стремежи и службогонството от страна на политиците в Народното събрание. Всяко забавяне би отложило изпълнението на Плана. Това би скъсило времевия хоризонт за реализация на планираните и заложени в него инвестиции и реформи. С една дума - би поставило изпълнението на Плана в риск. Службогонството не бива да взима връх над развитието на държавата", коментира той.

 

Станислав Младенов даде пример с повишението на цените на тока за промишлените предприятия, което предизвика изключително остра реакция в последните дни. "Ако имахме отворена процедура за внедряване на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди в производствените предприятия, нямаше да има такива катаклизми в българската индустрия в момента. Индустриалните предприятия съвсем справедливо протестират срещу увеличаването на цената на тока. Ако имаха тези мощности, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, подобна напрегната ситуация изобщо нямаше да има и тя нямаше да бъде тема за разговор сега", обясни той.

 

Експертът в Съвета по икономика на БСП - София добави, че в момента от всички държави в ЕС единствено България и Нидерландия не са внесли Плановете си за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2666 |12.08.2021 „Властта говори! Открито“: Вицепремиерът Пеканов отговаря на онлайн въпроси . 15| 2783 |04.08.2021 Станислав Балабанов: Слави винаги е бил отговорен, като Барак Обама е . 4| 4256 |23.07.2021 Станислав Балабанов: От ДПС не търсим златен пръст, не търсим нов Волен Сидеров . 9| 7918 |21.07.2021 Вицепремиерът на РСМ Димитров: Ако цената за членство в ЕС е отказ от македонския език, така да бъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ